Земельне питання у програмах кандидатів у президенти — дослідження "Центру UA"

Земельне питання у програмах кандидатів у президенти —  дослідження  "Центру UA"

Керівник проектів ГО "Центр UA" Андрій Андрушків в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" зауважив, як розглядають земельне питання у своїх програмах кандидати у президенти.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Продовжити мораторій, тобто стан, який є зараз, пропонують Олег Ляшко та Руслан Кошулинський. Це два кандидати, які кажуть про те, що нам не потрібен вільний ринок землі", — зазначив Андрій Андрушків.

Андрушків зауважив, що переважна більшість кандидатів зауважують про створення вільного ринку землі, проте їхні пропозиції є варіативними.

"Далі йдуть пропозиції з різним ступенем варіативності, наприклад, говорять про створення вільного ринку землі. Володимир Зеленський заявляє про те, що мають бути створені прозорі умови для цього ринку. Анатолій Гриценко говорить про створення земельного кадастру. Олександр Шевченко стверджує, що має бути створений прозорий ринок землі сільськогосподарського виключно для громадян України. Юрій Бойко говорить, що такий ринок можна створити, але для початку потрібно провести референдум. Юлія Тимошенко зауважує про надання можливості державі або громаді викуповувати паї у селян. Петро Порошенко говорить, що спершу потрібно провести широке суспільне обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін", — пояснює він.

"Загалом, інститут президента напряму не так сильно впливає на соціально-економічний блок. Для реалізації всіх тих речей, які пишуть кандидати у своїх програмах, кандидатам, якщо вони виграють вибори, потрібно мати свій парламент, свою більшість, свій уряд", — підсумував аналітик.

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 2020 року.

Мораторій було введено у 2002 році. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999-го колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали на п’ять років як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію парламент щороку його продовжує. 

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com