Чи є економічна доцільність переведення годинників на літній час — роз’яснення експерта

Чи є економічна доцільність переведення годинників на літній час — роз’яснення експерта

Заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував, чи є економічна доцільність переведення годинників на зимовий або літній час.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Якщо говорити про економічну складову, то зараз дуже важко знайти щось для підтвердження доцільності переведення годинників. Раніше все було зрозуміло: чим більш розвиненою була країна, тим більше було освітлення. І зрозуміло, що вранці та ввечері, коли лампи розжарювання вмикаються і коли їх вимикають, це було дуже важливо, тому що це суттєво вливало на обсяги споживання електричної енергії", — зазначив Геннадій Рябцев.

Експерт зауважив, що зараз лампи розжарювання замінюються на енергозберігаючі, тому час вмикання на вимикання освітлення не має особливого значення.

"Зараз лампи розжарювання, особливо ті, які стоять на вулицях,  майже на 100% замінюються на енергозберігаючі лампи, і у цьому випадку вже немає потреби, час вмикання і вимикання цього освітлення немає такої великої ваги", — сказав він.

Рябцев також наголосив, що наразі немає досліджень, які б доводили саме економічну доцільність переведення стрілок годинника на зимовий чи літній час.

"Якщо раніше говорили, що переведення годинників впливає на ВВП країни на рівні 0,01% або в плюс, або в мінус, то зараз я не бачу якихось досліджень, які б доводили саме економічну доцільність такого переведення", — прокоментував експерт.

Традиційно в останню березневу неділю українці переходять на літній час. Цього року це відбудеться в ніч з 30 на 31 березня. Стрілки годинника переводяться на одну годину вперед. 

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com