Переможниця конкурсу "Самовидець" Віра Курико: я з дитинства любила розказувати різні історії

Переможниця конкурсу "Самовидець" Віра Курико: я з дитинства любила розказувати різні історії

Конкурс художнього репортажу ім. Майка Йогансена "Самовидець" оголосив переможців 2019 року, перше місце Віра Курико за репортаж "Чернігівська справа Лук’яненка". Про конкурс, особливості художнього репортажу в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.live" розповіли переможниця цьогорічного конкурсу Віра Курико та кураторка Марія Семенченко.
 

Ведучі:

Катерина Толокольнікова, Денис Денисенко
 

Куратора конкурсу Марія Семенченко зазначила, що жанр художнього репортажу для України є достатньо новим і ще кілька років тому учасники не зовсім розуміли його особливості.

"Це документальний жанр. В основі обов’язково мають бути факти. Всі розмови мають бути з реальними людьми. Але з точки зору художніх прийомів, стилістики автор абсолютно вільний", – зазначила кураторка.

Переможниця цьогорічного конкурсу Віра Курико брала участь у конкурсі тричі.

"Я з дитинства любила розказувати різні історії. Вигадувати у мене не виходило, тому я любила розпитувати. Вже в університеті я купила книжечку "Самовидця", і там пояснювалося, що це за конкурс. Там говорилося, що треба писати про людину так, ніби вона – герой твого роману. Це мені дуже сподобалось і я почала цим цікавитись більше", – розповіла Віра Курико.

Репортаж, з яким вона перемогла цього року, називається "Чернігівська справа Лук’яненка" і присвячений постаті Левка Лук’яненка.

"7 липня помер Левко Лук’яненко, і для Чернігова це стало чимось вибуховим, бо всі дізналися, що Левко Лук’яненко жив у Чернігові. Я пішла в будинок, де жив Лук’яненко – і зрозуміла, що люди не хочуть зі мною говорити, і це не просто так. І я почала досліджувати. Це така комедійна історія, коли я приходила в будинок, і люди одразу закривали двері, бо вони вже знали, чому я прийшла", – поділилася Віра Курико.

На думку авторки, завдяки книгам з художніми репортажами світ стає ширшим.

"Репортаж робить людей толерантнішими. Коли це точно правда і ти впевнений у цьому, це допомагає ширше розуміти життя", – переконана вона.

Конкурс, організований сайтом літературної критики "ЛітАкцент" та видавництвом "Темпора", пройшов вже всьоме. Він відбувається щороку і будь-хто може взяти в ньому участь. За словами кураторки конкурсу Марії Семенченко, головне – дотримуватись специфіки жанру. Детальніше ознайомитись з його умовами можна на сайті "ЛітАкцент".

Послухати ефір повністю можна за посиланням

Віра Курико, фото - facebook.com/samovydets