Зараз розслідування загибелі В’ячеслава Чорновола зупинене — син

Зараз розслідування загибелі В’ячеслава Чорновола зупинене — син

Зараз розслідування загибелі українського політика В’ячеслава Чорновола зупинене, повідомляє його син Тарас Чорновіл. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він розповів, як просувалось розслідування протягом 20 років після аварії.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Зараз немає слідства. Справа не закрита, вона належить до категорії тих, які офіційно не розслідувані. Слідство мало б продовжуватися. Було відповідне рішення у січні 2014 року, і кримінальну справу закрили повністю з порушенням законодавчих норм, але весною апеляція відмінила попереднє рішення. Справа заново відкрита і зупинена. Слідчі дії не відбуваються, але крапки не поставлено", — зазначив Тарас Чорновіл.

Син В’ячеслава Чорновола зауважив, що зараз слідчі не бачать можливості створити відповідну слідчо-оперативну групу, аби розслідувати цю справу.

"Була низка генпрокурорів та інших слідчих органів, які намагалися взятися за цю справу, придивлялися до неї і опускали руки. Ця справа про аварію налічує 100 томів, кожен з яких по 200-400 сторінок. Слідчі говорять, що зараз вони не бачать можливості створити відповідну слідчо-оперативну групу, аби розслідувати цю справу", — сказав він.

Чорновіл наголосив, що були лише 2-2,5 роки, коли цією справою серйозно займались і розслідували, і тоді чітко довели, що це не була звичайна аварія.

"Коли ми говоримо про перебіг слідства за 20 років, були періоди, коли справу повністю закривали. Я можу сказати, що були лише 2-2,5 роки, коли цією справою серйозно займались і розслідували. У цей період чітко довели, що це не була звичайна аварія, що це було явне та підготоване умисне вбивство.  Але я сумніваюсь, що слідчими діями вдасться все з’ясувати. Все, що можна було знищити, знищили, а для учасників цих подій, якщо справа закрита, то вона закрита", — прокоментував він.

Нагадаємо, сьогодні 20-та річниця загибелі В’ячеслава Чорновола. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси  на трасі Бориспіль-Золотоноша ввечері 25 березня 1999 року. Автомобіль Чорновола врізався в "КамАЗ" з причепом, який розвертався посеред шосе. Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Колишній заступник генпрокурора Микола Голомша стверджував, що Чорновола добили, ймовірно, кількома ударами кастета. Тоді В’ячеслав Чорновіл мав брати участь у президентських виборах 31 жовтня 1999 року.

Прослухати повну версію.

На фото — В’ячеслав Чорновіл, uk.wikipedia.org