Чи карати кандидатів за відмову від дебатів — думки експертів

Чи карати кандидатів за відмову від дебатів — думки експертів

Дебати є частиною політичної культури, яку не потрібно регулювати законодавством, вважає співзасновник корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко. Таку думку він висловив в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус".

"Жодним чином не потрібно. Дебати — це частина політичної культури і вона не регулюється законодавством. Пані Іонова і Геращенко якщо чесно написали абсолютно законодавчо пустопорожній документ, тому що от уявіть, у другий тур виходять кандидати з рейтингом по 40%, а інші — відповідно поділили 20%, що залишається. Тоді хтось раптом відмовляється від дебатів, його знімають з виборів, хоча його підтримує так багато людей, і беруть якогось маргінального третього кандидата, у якого умовно 10% проти 40 того, хто вийшов в другий тур. Тому ні, дебати — це все таки предмет політичної культури і ніяким чином не предмет законодавчого регулювання", — переконаний Костянтин Матвієнко.

Водночас, директор Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов Прийняти закон про зняття кандидатів з виборів у чинної коаліції немає шансів.

"В законі про вибори президента передбачено, що кандидати після першого туру зобов’язані дебатувати, і там навіть сказано, що якщо людина не захоче іти на дебати, то інший отримає практично весь час наданий його опонентові для того, щоб озвучити свою програму. Але немає санкції. Геращенко та Іонова очевидно хочуть зробити санкції жорсткішими: зобов’язати зняти з виборів, але думаю, що це просто внесення в дискурс такого роду проблеми. Шансів ухвалити цей закон і тим більше знімати людину, яка не прийшла на дебати, немає", — зазначив Валерій Димов.

Нагадаємо. у Верховній Раді 20 березня було зареєстровано законопроект №10168 про внесення змін до закону "Про вибори президента України" про обов'язковість теледебатів у разі призначення повторного голосування.

Автори документа перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко і нардеп від Блоку Петра Порошенка Марія Іонова - пропонують зробити дебати пройшли в другий тур кандидатів обов'язковими.

Парламентарії пропонують зобов'язати кандидатів у другому турі взяти участь в теледебатах, а в разі відмови ЦВК повинна буде в якості санкції скасувати реєстрацію претендента.

Зазначимо, згідно чинному закону "Про вибори президента" дебати між кандидатами, які виходять у другий тур, проводяться в останню п'ятницю перед днем ​​голосування і повинні тривати не менше години. 

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.

Слухати повну версію.