Росія не має впливу на формальний виборчий процес в Україні, але намагається маніпулювати світоглядом — Бушанський

Росія не має впливу на формальний виборчий процес в Україні, але намагається маніпулювати світоглядом — Бушанський

Росія не має впливу на формальний виборчий процес в Україні, однак намагається впливати на світогляд виборців. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі Ранковий формат висловив політолог, доктор політичних наук Валентин Бушанський.

"В формальний виборчий процес: урни, бюлетені, підрахунок голосів Російська Федерація втрутитися не може, але в нас залишається мозок. Росія намагається впливати на наші погляди на світ, формувати наш світогляд і маніпулювати нашими преференціями", — вважає Валентин Бушанський.

За його словами, найбільш наочним прикладом того, як працює РФ, є втручання у вибори президента у США.

"Росія втручалася в вибори у Сполучених Штатах шляхом зламу серверів Демократичної партії, поширення фейкових новин через соціальні мережі, через ЗМІ, через продажних журналістів, шляхом нагнітання соціальної напруги і соціального протистояння. Все це те, що нагнітала росія в США. Вона говорила: демократи корумповані, вони співпрацюють із Саудівською Аравією, а от Дональд Трамп наш. Тобто метою Росії було не тільки просунути Трампа, а й знищити країну шляхом нагнітання соціального конфлікту, протистояння між расовими, релігійними групами і сіяти хаоc", — переконаний Валентин Бушанський.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.

Слухати повну версію.