5 типів людей, які ризикують отримати перелом – розповідає травматолог

5 типів людей, які ризикують отримати перелом – розповідає травматолог

Чому люди ламають кістки та для кого більший ризик отримати перелом, в ефірі програми "Без стереотипів"  розповів лікар-ортопед, травматолог В’ячеслав Карась.

Ведуча:

Ірина Коваль

"Ішов, упав, прийшов до тями – гіпс". На жаль, таке може трапитися не тільки в кіно. У холодні пори року підвищується ризик переломів. Цьому сприяють погодні умови: дощ, сніг, ожеледиця. Але людина, яка отримала перелом, навряд замислюється над тим, що все це через те, що її кістки втратили свою щільність.

"Чим сильніша кістка, тим менше ризику її зламати. Тому люди з менш щільними кістками можуть отримувати більше переломів, ніж люди, у яких кістки більш міцні та мають більш щільний склад мінералізації", – пояснив В’ячеслав Карась.

Травматолог зазначив, що ступінь мінералізації залежить від багатьох чинників. Є кілька груп людей, в яких природно зменшений ступінь мінералізації, а отже, саме такі люди мають більший ризик отримати переломи, незалежно від віку:

1. Жінки в період годування груддю

2. Люди, в раціоні яких мало продуктів з кальцієм

3. Люди, що мало займаються фізичними навантаженнями

4. Люди зі спадковими хворобами

5. Люди, що ведуть сидячий спосіб життя

Кістки накопичують щільність ще в дитинстві. Вчені стверджують, що найміцніші кістки – у віці 25 років, але такими вони залишаються недовго. Вже після 35 років як чоловіки, так і жінки починають втрачати щільність кісток, бо запускається процес старіння організму.

Раніше лікар-нейрохірург розповів, як не пошкодити спину в спортзалі.

Фото pixabay