Навіщо ходити до психолога та як обрати хорошого фахівця — поради психолога

Навіщо ходити до психолога та як обрати хорошого фахівця — поради психолога

Дипломований психолог Андрій Кузьменко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповів, для чого людині варто ходити до психолога і як правильно обрати фахівця.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

Для чого людині потрібно ходити до психолога?

— Людині потрібно ходити до психолога для психопрофілактики. Це можуть бути і сімейні кризи, і особисті кризи, і складні ситуації, які вирішити самому дуже складно, наприклад, апатію, коли людина не може знайти себе тощо. Психолог як зовнішній спостерігач, людина поза системою, може допомогти вам вийти з цієї ситуації або знайти рішення за допомогою якого ви зможете вирішити проблему, яка у вас виникла.

Головне завдання психолога — привити вам навичку самостійно вирішувати подібні проблеми та завдання у майбутньому. Фактично вам робиться так зване "щеплення", аби у майбутньому ви не хворіли.

Є три професії: психолог, психотерапевт і психіатр. Чим вони відрізняються?

— Психолог займається питаннями, які є у полі норми, тобто це у жодному разі не патології. Він може діагностувати підозру на захворювання і направити до психіатра. Ми не можемо лікувати таких клієнтів, ми можемо лише професійно морально підтримувати їх. Крім того, психолог не має права призначати будь-які лікарські засоби.

Що стосується психіатра або психотерапевта, то класичний медичний психотерапевт може застосовувати психотерапію у поєднанні з ліками. У нього є право призначати лікарські засоби. Психіатр, перш за все, займається патологіями.

Як відрізнити психолога від шарлатана?

— Протягом останніх семи років різко зросла психологічна активність, оскільки у людей є на це попит. Нас сьогодні ця діяльність законодавчо не регулюється. Має бути закон, що психологічні послуги може надавати особа з відповідною вищою освітою.

Якими є критерії, за якими потрібно обирати спеціаліста?

— У спеціаліста має бути класична фундаментальна державна освіта. Навіть якщо це приватний ВНЗ, це має бути диплом державного зразка. Псевдоінститути, які видають сертифікати, не регулюються. По-друге, має бути чітка та вузька спеціалізація.

Психолог немає права диктувати вам, що робити або вирішувати за вас, що вам потрібно робити. Психолог не може тиснути на ваше рішення. Вас не мають права залякувати або обмежувати у часі.

Коли ви прийшли на консультацію, вам мають дати відповіді на всі ваші запитання. Фахівець може сказати, як він бачить цю ситуацію, але вирішувати маєте лише ви.

Прослухати повну версію.

Фото — unsplash.com