Качка: протягом наступних тижнів у Великобританії може бути дискусія, чи відбудеться Brexit цього року

Качка: протягом наступних тижнів у Великобританії може бути дискусія, чи відбудеться Brexit цього року

Протягом наступних тижнів у Великобританії може бути дискусія щодо того, чи відбудеться Brexit цього року чи через 5 років після завершення наступного політичного циклу, переконаний заступник виконавчого директора Фонду "Відродження" Тарас Качка. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував позицію пропозицією прем'єр-міністерки Великобританії Терези Мей перенести Brexit на 30 червня.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Про можливість відкладення виходу Великобританії з Європейського Союзу Тереза Мей говорить вже протягом кількох місяців, тому очевидно, що у британському парламенті немає політичної підтримки жодного з таких крайніх сценаріїв. На сьогодні крайнім сценарієм є вихід без угоди, який є надзвичайно шкідливим для британського бізнесу, і весь британський бізнес це усвідомлює. Але для тих, хто хоче вийти, для них неприйнятним є текст угоди, який був переговорений, про перехідний період", — зазначив Тарас Качка.

Качка зауважив, що Тереза Мей намагається знайти політичний раціональний консенсус для нераціональної ситуації.

"Те, що робить Тереза Мей, це насправді дуже великий подвиг, тому що вона намагається знайти політичний раціональний консенсус для нераціональної ситуації. У цій ситуації фактично єдиний шлях вперед — це відкласти вихід 29 березня і перекласти його на пізнішу дату. 30 червня — це дуже умовна дата, оскільки, за великим рахунком,  ця дата є можливою у випадку, якщо угода буде ратифікована парламентом, а британський парламент не хоче її ратифікувати", — сказав він.

Експерт додав, що протягом наступних тижнів може бути дискусія, чи відбудеться Brexitцього року чи через 5 років.

"Протягом наступних тижнів, можливо, буде точитися дискусія, чи відбудеться Brexitцього року чи, можливо, він відбудеться через 5 років після завершення наступного політичного циклу, оскільки, крім виходу країни з ЄС, ще є питання, чи брати участь у виборах до європарламенту і у формуванні європейської комісії", — прокоментував Качка.

Як повідомляється, прем'єр-міністерка Великобританії Тереза Мей звернулась до лідерів країн ЄС з пропозицією перенести запланований на 29 березня Brexit на 30 червня.

Нагадаємо, британський парламент ще 14 березня проголосував за перенесення дати виходу країни з Євросоюзу. Попри те, що Мей просить відстрочки до кінця червня, Єврокомісія пропонує лідерам ЄС обрати між двома варіантами відтермінування Brexit: короткий — до 23 травня, або більш тривалий — принаймні до кінця 2019 року.

Прослухати повну версію.

На фото Тарас Качка