Вперше в Україні пацієнтів оперує робот-хірург, розроблений NASA — Вінницька ОДА

Вперше в Україні пацієнтів оперує робот-хірург, розроблений NASA — Вінницька ОДА

Першого в Україні робота-хірурга daVinci презентували 18 березня у приватній клініці у Вінниці, повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

За даними облдержадміністрації, робота привезли з США, його розробили в NASA для надання невідкладної хірургічної допомоги астронавтам на орбіті за допомогою лікарів безпосередньо з Землі. Технологія дозволяє "транслювати" рухи рук хірурга в більш дрібні, точкові рухи крихітних інструментів, які працюють всередині тіла пацієнта.

У клініці за допомогою цього робота вже проведено дві унікальні операції.

"Роботизована хірургія – це хірургія нового покоління, яка поєднує інноваційні технології та прогресивні ідеї людини. Для України таке обладнання унікальне і є лише у Вінниці, за його допомогою виконуються оперативні втручання на будь-яких органах черевної порожнини", – зазначив головний лікар медичного центру Євген Антонюк.

Завдяки роботу, пацієнти легше переносять операції, втрачають менше крові, відчувають менше болю в післяопераційний період. Також лікар зазначив, що в пацієнтів менш помітні післяопераційні рубці і взагалі — менша кількість ускладнень. Хірург, який керує пристроєм, також може бути убезпечений від тремору рук, контролювати втому, працювати з вищою хірургічною точністю.

У робота daVinci — чотири руки, ними керує хірург, рухи якого інноваційна технологія переводить в більш дрібні і точні рухи робота.

"Інструменти обертаються в просторі без обмежень на 360 °. Операція відбувається без пошкодження здорових тканин і нервових закінчень", – зазначив завідувач хірургічного відділення клініки Андрій Григоренко.

Da Vinci створювався як робот для оперування раку простати, загалом же його допомогою послуговується онкологія, гінекологія, колопроктологія, урологія, отоларингологія, кардіо-торакальна хірургія та інші напрямки.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано близько 1,2 млн онкохворих, їх кількість у 35 разів вища, ніж 10 років тому.

Фото: Vlasno.info