Глава МЗС Британії закликав Росію припинити незаконний контроль над Кримський півостровом

Глава МЗС Британії закликав Росію припинити незаконний контроль над Кримський півостровом

До п'ятої річниці незаконної анексії Криму міністр закордонних справ Британії Джеремі Хант засудив дії Росії щодо Криму.

Анексію Криму британський урядовець назвав відвертим захопленням української землі, “референдум” — фіктивним, а “вибори” — нелегітимними.

“Велика Британія ніколи не визнає незаконну анексію Криму Росією, і ми закликаємо Росію припинити незаконний контроль над півостровом та їх спроби перекроїти кордони Європи”, — йдеться у заяві Ханта.

Міністр нагадав, що влада РФ влаштувала незаконний призов до армії та надання свого громадянства на території України, а також постачає зброю та людський ресурс на територію конфлікту, який сама ж розпочала на Сході України. Неприйнятним Джеремі Хант назвав факт будівництва Росією мосту через Керченську протоку та невпинні спроби її монополізувати, що веде до підриву економіки України та деморалізації її громадян.  

“Росія продовжує порушувати права людини за межами своїх кордонів, систематично переслідуючи тих, хто виступає проти незаконної анексії Криму. Я закликаю до негайного звільнення всіх українських політичних в'язнів, які перебувають у Криму та Росії без доступу до міжнародних моніторингових організацій або необхідного медичного лікування. Росія також повинна негайно звільнити 24-х українських військовослужбовців, які були затримані під час законної спроби перетнути Керченську протоку, — наголосив міністр уряду Великобританії. — Велика Британія разом з нашими партнерами ЄС і G7 залишається непохитною у нашій підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. Крим — це Україна”.

Нагадаємо, у 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.

Також 18 березня 2019 року Північно-Атлантична Рада НАТО виступила із закликом до РФ повернути Крим Україні.

Фото: dengi.ua