У 12 областях України підпільні кол-центри залякують виборців і погрожують їм тюрмою – ОПОРА

У 12 областях України підпільні кол-центри залякують виборців  і погрожують їм тюрмою – ОПОРА

85 операторів кол-центру упродовж кількох днів залякують харків'ян, відмовляючи їх іти на вибори президента України 31 березня, повідомляє Відділ комунікації поліції Харківської області.

За даними відомства, про це заявила голова громадянської мережі ОПОРА. 

Вона зазначила, що у 12 областях України такі кол-центри телефонують громадянам від імені ОПОРИ та Національної поліції та здійснюють на них тиск. Оператори стверджують, нібито їм відомо, що виборець продав свій голос, і тепер йому загрожує два роки тюремного ув'язнення, якщо він піде на вибори, оскільки таким чином  він підтвердить факт підкупу. 

За цим фактом слідчим управлінням ГУНП в Харківській області відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України.

Наразі правоохоронці встановлюють усі обставини та причетних до скоєння злочину осіб, яким за цією статтею загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 7 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Нагадаємо, експерти розповіли в ефірі "Українського радіо", як працюють системи підкупу виборців і що таке "сітки".

Фото: kyiv.gp.gov.ua