Соціологічні опитування по телефону: на які запитання не варто відповідати

Соціологічні опитування по телефону: на які запитання не варто відповідати

Під час соціологічного опитування не варто відповідати на будь-які запитання щодо персональної інформації. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" висловив науковий співробітник Київського міжнародного інституту соціології Олексій Лиштвань.

"Це будь-яка індивідуальна особиста інформація, паспортні дані, де проживаєте, не можна називати дані своєї банківської картки, якщо опитування не передбачає винагороди, про яку мають повідомити на його початку. Взагалі, це будь-які особисті дані, які можуть призвести до втрати майна не можна називати. Вони не потрібні соціологічній компанії", — повідомив Олексій Лиштвань.

Разом з тим, за його словами, під час опитування можна називати інформацію щодо репрезентативності респондентів.

"Можна називати своє ім’я і прізвище. Область, назву населеного пункту і сам населений пункт — це можна називати, це робиться для зберігання репрезентативності даних. Можна називати вік, щоб соціологи могли опитати різні вікові категорії. Також бувають більш індивідуальні опитування, де можуть запитати про освіту і рід зайнятості, але це не дуже важливо", — зазначив соціолог.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.
 
Слухати повну версію.