Як кандидати в президенти хочуть змінити освіту: говоримо з експертами

Як кандидати в президенти хочуть змінити освіту: говоримо з експертами

Що написано в програмах кандитатів про освіту: з'ясовували в ефірі Радіо Культура в програмі "Невже культура не на часі" із заступником міністра освіти та науки Павлом Хобзеєм та директором СШ № 148 м. Києва Сергієм Горбачовим.

Ведучий 

Василь Шандро

Програма Романа Безсмертного - Кожна дитина після закінчення школи мали опанувати робітничу освіту

Павло Хобзей: У нас трирічна старша школа, яка буде мати два напрямки: професійна, яка здобувається через професійні ліцеї, коледжі, і друга – академічні ліцеї, які готують дітей до здобуття професії через вищу освіту. У цих академічних ліцеях вже буде профільне навчання, робітничих професій не буде, але права водіння, наприклад, які можна трактувати як робітничу професію, здобувати можна паралельно.

Сергій Горбачов: Це моя мрія – зробити щось таке у загальноосвітній школі, щоб діти отримували робочу професію, яка буде таким собі рятувальним жилетом для життя. Ти можеш завжди щось заробити на життя і забезпечити себе. Аля для того, щоб це зробити, потрібні кошти.

 

Цитата з програми Ольги Богомолець - Розвивати сімейні форми виховання: діти, які залишилися без батьківського піклування замість інтернатів зростатимуть у сімейній атмосфері

Павло Хобзей: Закон передбачає сімейні форми виховання. Зараз уже відіслали в проект Закону про загальну середню освіту, і там є пункт про сімейне виховання. Ми наголошуємо лише на двох речах: посеместрова перевірка і психолог, який має спостерігати дитину.

Сергій Горбачов: Тут також йдеться про закриття інтернатів, які справді є дуже травматичними для дітей. Хочу ще додати, що десь 70% від того, що є в програмах, вже існує, вже реалізовано.

 

Цитата з програми Інни Богословської Почнемо з того, що навчимо вчителів та викладачів сучасним формам та методикам навчання. Значно підвищимо зарплати вчителів, які опанують нові практики та підходи до навчання

Павло Хобзей: Ми це й так робимо. Ми розуміємо, що вчитель – це основа освіти. Якщо вчитель не зміниться, то не буде нової української школи. Вчителі повинні змінитися ціннісно у ставленні до дітей, до педагогіки, до їх інтерактивних методик. Це важко і для цього потрібна певна праця. Ми це розуміємо, тому пілотували із програмою сертифікації вчителя. Хто успішно пройде сертифікацію, отримає 20% надбавки до заробітної плати

Сергій Горбачов: Дуже цікаво було б співставити ці цитати з економічною складовою програм кандидатів. Чи розуміють вони, що таке є насправді жива освіта. А це дуже дорога справа.

 

Цитата з програми Юрія БойкаЗупинимо ганебне закриття шкіл. Плануємо 10-річне навчання в школах з акцентом на профільні предмети

Павло Хобзей: На превеликий жаль, в малокомплектних школах ми маємо низьку якість освіти. Тому ми робимо опорні школи як інструмент покращення якості. Деякі школи закриваємо, з деяких робимо філії.

Сергій Горбачов: Щодо терміну навчання. Те, що ми з двох років зробимо три у старшій школі, розвантаживши таким чином дітей, дасть можливість кращого засвоєння матеріалу, участі у позашкільному житті. Повернення до 10-річки буде крахом для освіти.

 

Цитати з програми Петра ПорошенкаОсвітня реформа важлива щодо захисту національної ідентичності, захисту національної мови. Ми гармонізуємо зміст української освіти згідно з європейськими стандартами

Павло Хобзей: Процес цей вже давно іде. Процес початкової освіти вже повністю гармонізовано. У цьому році прийматимемо стандарт щодо базової школи.

Слухати ефір детальніше

Фото - Сommons