Верещук: одна з постійних країн-членів Радбезу ООН є агресором, і це змінює всю архітектуру платформи

Верещук: одна з постійних країн-членів Радбезу ООН є агресором, і це змінює всю архітектуру платформи

Одна з постійних країн-членів Ради безпеки ООН є агресором, і це змінює всю її архітектуру, переконана президент Міжнародного центру Балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" вона заявила, що ООН на сьогодні є морально й політично застарілою, а Україна навчилася використовувати цю платформу, але не досить ефективно.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Я оцінюю такі заходи двояко. Ця платформа могла б відігравати більшу роль. Сама платформа ООН на сьогодні є морально й політично застарілою. Вона потребує докорінних реформувань і змін. Про це говорять без винятку усі, а не тільки такі жертви, як Україна, Молдова, Грузія чи Азербайджан. Про це говорить і США, і  Великобританія, і інші ключові гравці", — зазначила Ірина Верещук.

Верещук наголосила, що одна з постійних країн-членів Радбезу ООН є агресором, і це змінює всю архітектуру цієї платформи.

"Ми потребуємо нової або хоча б модернової платформи, яка б відповідала тим викликам, які на сьогодні є. А ці викликали не є пересічними. Одна з постійних країн-членів Радбезу ООН є агресором, і це змінює всю архітектуру цієї платформи. Ми не можемо їх викинути, бо їхнє право вето є прерогативою й обов’язковим.  Не може вплинути, бо статут не передбачає такого впливу, і ми використовуємо те, що можемо", — сказала вона.

Експерт зауважила, що Україна навчилася використовувати платформу ООН, але про вагомий ефект говорити не приходиться.

"На сьогодні Україна навчилася використовувати платформу ООН, але це не настільки ефективно, бо Крим анексовано і не деокуповано, частина Донбасу знаходиться під російським впливом, і ми розуміємо, що говорити про ефект не приходиться", — додала вона.

Нагадаємо, 15 березня відбудеться засідання Ради безпеки ООН, присвячене обговоренню правової та політичної оцінки російської агресії та окупації Криму, а також наслідкам порушення Росією міжнародного права для європейської архітектури безпеки.

У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії.

В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.

Прослухати повну версію.

На фото— Ірина Верещук, facebook.com