Петренко: навіть у мирному середовищі вибори можуть призвести до зростання екстремізму

Петренко: навіть у мирному середовищі вибори можуть призвести до зростання екстремізму

Навіть у мирному середовищі вибори можуть призвести до зростання екстремізму, переконаний заступник директора Українського Інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Ми проводили дослідження, яке стосувалося наслідків військового конфлікту саме на сім’ї. У перші роки війни, 2014-2015 роках, у нас зменшилась кількість насилля у сім’ї, у нас зменшилась кількість розлучень, але кількість одружень не впала. Коли цей конфлікт набув гострого характеру, українці у своїй сім’ї шукали віддушину та захисту. У 2017-2018 роках, коли люди почали звикати до війни, почалось повернення до того середовища, де зростали конфлікти", — зазначив Богдан Петренко.

Богдан Петренко зауважив, що на політизацію українців впливають війна та вибори. Крім того, навіть у мирному середовищі вибори можуть призвести до певного зростання екстремізму.

"Що стосується політизації, то, безумовно, українське суспільство є надзвичайно політизованим, порівняно зі західними демократіями. Політизації, по-перше, сприяє війна, яка зараз у нас відбувається. Але сьогодні на політизацію особливо впливають вибори. Навіть у мирному середовищі вибори завжди призводили до певного зростання екстремізму", — сказав він.  

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.

Прослухати повну версію.

На фото — Богдан Петренко, facebook.com