Кандидати у президенти і зовнішня політика — аналізують експерти

Кандидати у президенти і зовнішня політика — аналізують експерти

Голова громадської організації "Центр UA", віце-прем’єр міністр з питань європейської інтеграції у 2005 році Олег Рибачук, керівник проектів "Ценру UA" Андрій Андрушків в ефірі Українського радіо проаналізували зовнішньополітичні компоненти передвиборчих програм кандидатів у президенти України.
 
Юлія Тимошенко: колективне застосування засобів примусу РФ до миру на умовах повернення Криму і Донбасу, Будапештський формат переговорів, членство в НАТО — гарантія безпеки в Україні.
 
Олег Рибачук: Будапештський формат з'явився тоді, коли Україну зґвалтували і змусили відмовитися від ядерного статусу. Це ще було за президентства Кравчука. Юлія Тимошенко взагалі була нульова в зовнішній політиці ще з 2005 року. З того часу багато що змінилося, в неї з'явилися досвідчені люди. В неї в програмі це з'явилося, бо ці люди зрозуміли, що потрібно щось пропонувати на додаток до Мінських угод, але Будапештський меморандум не є зобов'язанням. Якщо говорити коротко, то він не робочий.
 
Андрій Андрушків: те, що ми робили з колегами в рамках аналітичної роботи, то Юлія Тимошенко упускає з усіх передвиборчих програм питання участі в НАТО. Там цього прямо ніде не сказано. Це таке сором'язливе закривання очей на ситуацію. 
 
Володимир Зеленський: Мир для України, розрахунок на підтримку підписантів Будапештського меморандуму і ЄС, рух до НАТО і інших безпекових об'єднань — запорука безпеки.
 
Олег Рибачук: Ця формула з'явилася не вперше, а була задовго до президентських виборів. Це говорить про те, що можна декларувати намір, але якщо ми вже згадали Зеленського, у всіх його пунктах треба розуміти, хто в його команді буде цим займатися, бо щось мені підказує, що сам Володимир не дуже глибоко розуміється в цих питаннях. Це моя думка.
 
Петро Порошенко: Політико-дипломатичний шлях звільнення Донбасу через примус РФ до виконання Мінських домовленостей, введення миротворців. Жодної нової формули відносин з РФ до виконання нею Мінських угод. 
 
Андрій Андрушків: Мінський формат виявився мертвонародженим і з обидвох боків патова ситуація. Україна не може повноцінно виконати умови і та сама історія з Російською Федерацією. Тому очікувати від Росії в односторонньому порядку виконання Мінських угод важко, хіба що сподіватися на санкції, але знову ж таки треба довго чекати, щоб санкції спрацювали. Щодо Криму, в президента Порошенка чітко написано в програмі, що окуповані території Криму будуть повернені політико-дипломатичним шляхом. Тобто його команда не розглядає варіант військової операції. 
 
Петро Порошенко — єдиний з топ-10 кандидатів, хто дає точну дату, він каже, що збираються подати заявку на вступ до ЄС в 2023 році, а також після цього отримати план дій щодо членства в НАТО.
 
Олег Рибачук: Це зараз реалістичний шлях і зараз політично не дуже вигідно про нього говорити. В Україні більше люблять говорити про Хорватський сценарій, а це почекати трішки, поки твій опонент втомиться, накачати військові м'язи і потім ти дивишся, що міжнародна обстановка така, що тобі дозволяє за ніч чи дві відтяпати свої території, але стосовно Росії такий сценарій дуже складний. 
 
Анатолій Гриценко: Окуповані території Донбасу можна повернути на умовах України протягом 5 років, правами на Крим поступатися не можна, дипломатія України виходитиме з домінування економічної складової, інтеграція в ЄС важливіша за розмови про вступ до НАТО, відносини з РФ мають базуватися на принципах рівноправності, взаємовигоди і прозорості, але лише після відходу Путіна.
 
Андрій Андрушків: Це спрямовані на проєвропейського виборця позиції, достатньо зважені, але це намагання робити такі цікаві перекоси і закривати очі на деякі моменти, вказують на те, що в команді Гриценка немає певності щодо того, чи можливо здійснити це за час одної каденції. Військові питання зараз замовчуються. 
 
Олександр Вілкул: Крим є українським, але повернення буде нешвидким. Прямі переговори України з США і РФ щодо майбутнього місця України в системі безпеки. Врегулювання на Донбасі через розгортання миротворчої місії за участі Білорусі, Казахстану, Азербайджану, Фінляндії, Швеції та Австрії. Сильна армія і нейтралітет.
 
Андрій Андрушків: Таке враження, що ці блоки написані десь північно-східніше хутора Михайлівського. Дуже там білими нитками шито, особливо, називати Білорусь, Азербайджан і Казахстан нейтральними. В них є військовий договір про співробітництво з РФ і це дуже симптоматичний момент. Дуже важливо, що Олександр Вілкул не окреслює своєї політики взаємодії з Росією на міжнародній арені. 
 
Слухати повну версію.