МВФ та перекази заробітчан — економіст назвав причини зміцнення гривні

МВФ та перекази заробітчан — економіст назвав причини зміцнення гривні

Головними факторами, що впливають на зміцнення курсу гривні є відкриття нової програми МВФ для України та перекази коштів українськими заробітчанами. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" висловив економіст Олександр Царук.  
 
"В грудні місяці Україна отримала так зване добро 3,9 млрд віл Міжнародного валютного фонду. У нас була досить довга пауза з МВФ. І саме це є основною причиною стабілізації валютного курсу. Іншими причинами є перерахунок близько 10 млрд дол протягом останніх 12 місяців з-за кордону нашими заробітчанами. Міжнародний валютний фонд відіграє вирішальну роль і дає психологічну стабільність для того, щоб нинішньому уряду і владі достойно пройти вибори", — вважає Олександр Царук.
 
За його словами, після президентських виборів імовірною є незначна корекція курсу. 
 
"Я вважаю, що після виборів, зокрема, між президентськими і парламентськими виборами курс може змінитися в незрозумілому напрямку. Ще максимум два місяці, далі ситуація буде керуватися ринком і Нацбанк не зможе на неї впливати, проте навряд чи нам варто очікувати значних коливань, не більше 10%", — переконаний економіст. 
 
За даними НБУ, з початку року офіційний курс гривні зміцнився на 4,4% - до 26,48 гривні за долар. Зокрема, тільки з початку березня - на 1,4%.
 
Слухати повну версію.