Посол США: у в антикорупційному суді може опинитися 30% недоброчесних суддів

Посол США: у в антикорупційному суді може опинитися 30% недоброчесних суддів

Посол США в Україні Марі Йованович вважає, що у Вищому антикорупційному суді може опинитися близько 30% суддів із сумнівною репутацією. Таку думку вона висловила, виступаючи в Києві з нагоди 5-ї річниці створення Українського кризового медіа-центру, повідомляє сайт посольства США.
 
"Ми так розуміємо, що Вища кваліфікаційна комісія вже готова схвалити 31 кандидата з сумнівною репутацією, просунувши їх ще на крок ближче до зайняття посад суддів Верховного суду. Це може призвести до такого Верховного суду, в якому 30 відсотків суддів матимуть глибоку недосконалу професійну етику, яка на нашу думку не годиться для найвищого суду в країні", — сказала Марі Йованович.
 
Посол США закликала ВККС більш ретельно відбирати суддів за критерієм доброчесності.
 
"Суддівська доброчесність, як визнається всіма, я гадаю, має вирішальне значення для перетворення України на сучасну, процвітаючу європейську демократію. Але замість того, щоб будувати це майбутнє, ми бачимо деякі дії судів – або ж суди використовуються певним чином – для блокування реформ і елементів прогресу, яких досягла Україна. Вища кваліфікаційна комісія, на наш погляд, має серйозно поставитися до запитань щодо доброчесності кандидатів на посади суддів. Ми не розуміємо, з якої причини призначати явно недосконалих кандидатів до найвищого суду країни, особливо коли є інші кваліфіковані кандидати без таких проблем",— вважає дипломат.
 
Вона також закликала розширити повноваження Громадської ради доброчесності.
 
Громадській раді доброчесності має бути надано більше повноважень у недопущенні того, щоб гнилі кадри продовжували розвалювати судову владу, — підкреслила посол.
 
Нагадаємо, у межах судової реформи в країні формуються нові суди: Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України 2 серпня 2018 року оголосила другий конкурс на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. 
 
Марі Йованович, фото: посольство США