Бабін: договір з Росією про рибальство в Азові — це торгівля повітрям, хтось на цьому заробляв

Бабін: договір з Росією про рибальство в Азові — це торгівля повітрям, хтось на цьому заробляв

Експерт Інституту соціальних технологій "Соціополіс", політолог Ярослав Макітра та колишній постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" прокоментували підписання договору з  Росією про рибальство у Азові.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Ми підписали кабальний договір з Російською Федерацією про те, що Азов є історичними водами двох країн, що істотно обмежує використання там цивілізованих норм міжнародного морського права. Кордон, передбачений цим договором, так і не було визначено. З 1993 року щорічно збирається передбачена угодою комісія, підписує протоколи. За цими протоколами росіянам серед іншого дозволяють робити наукові досліди у будь-якій точці Азову", — зазначив Борис Бабін.

Бабін зауважив, що більшість риби Азову, яку дозволяють ловити, не підлягає квотуванню, тому це можна вважати торгівлею повітрям, і хтось на цьому заробляє гроші.

"Також цими протоколами передбачається можливість квотування вилову азовської риби, а потім відповідні органи двох країн розподіляють квоти. Реальне господарське значення цього протоколу —  це папірець, прикриваючись яким, відповідні органи дозволи на лов рибного господарства. Ми розуміємо, які гроші за цим можуть стояти. Як мені повідомляли фахівці з питань рибного господарства, більшість риби Азову, яку дозволяють ловити, не підлягає квотуванню. Тобто це суто торгівля повітрям, хтось на цьому заробляє гроші",  — сказав він.

Політолог Ярослав Макітра прокоментував, що якщо за допомогою таких договорів Росія отримує серйозні преференції на території України, то дії українських чиновників, які укладають такого роду угоди, також можна кваліфікувати різними статтями Кримінального кодексу.

"Якщо за допомогою таких договорів Росія отримує серйозні преференції на те, щоб здійснювати ту чи іншу діяльність на території України, то дії українських чиновників, які укладають такого роду угоди, також можна кваліфікувати різними статтями Кримінального кодексу. Все залежить від погляду правоохоронної системи на ту чи іншу сторону", — зауважив політолог.

Макітра додав, що "цим мала б займатись Служба безпеки України, це її прерогатива. Але ми перебуваємо в тій ситуації, коли, правоохоронні органи, на жаль, заполітизовані, але ситуацію може змінитись у той чи інший момент і такі дії можуть бути по-різному оцінені".

Нагаємо, стало відомо, що Держрибагентство підписало з Росією протокол про вилов риби в Азовському морі.

Прослухати повну версію.