Freedom House: ТСК має продовжити розслідувати напади на активістів

Freedom House: ТСК має продовжити розслідувати напади на активістів

Правозахисна організація Freedom House закликала Верховну Раду України продовжити роботу Тимчасової слідчої комісії, яка розслідує напади на громадських активістів.

Про це йдеться в заяві правозахисної організації від 26 лютого.

"Ми закликаємо Верховну Раду (Парламент) продовжити мандат Тимчасової слідчої комісії, щоб визначити мотиви, які стоять за постійними проявами насильства проти громадських активістів та дати оцінку реакції правоохоронних органів країни. До цих пір правоохоронні органи не змогли забезпечити правосуддя для постраждалих", — йдеться у заяві.

У Freedom House зазначили, що створення комісії було важливим кроком на шляху до припинення безкарності, якою користуються правопорушники, винні у зростанні насильства, яке спостерігалось у 2018 році. За даними організації, робота комісії принесла вагомі результати і посприяла активнішому розслідуванню нападів правоохоронними органами, але не змогла повністю виконати свою місію за три місяці.

За даними організації, за три місяці ТСК розслідувала обставини атак на п'ятьох відомих активістів, включно з нападом на антикорупційну активістку Катерину Гандзюк. Члени комісії також розслідували обставини смерті Миколи Бичка, екологічного активіста з Харківської області, який помер у червні 2018 року. Комісія вимагала від слідчих інформацію про 53 інші справи і провела два слухання за межами Києва.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Верховна Рада України вирішила створити тимчасову слідчу комісію для контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів.

Фото з офіційної Фейсбук-сторінки Freedom House