У Києві проходить 5-й форум “Крим — це Україна”

 У Києві проходить 5-й форум “Крим — це Україна”

У Києві проходить 5-й форум “Крим — це Україна”, присвячений питанням деокупації півострова. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіла засновник і координатор Громадської ініціативи "Крим SOS" Таміла Ташева.
 
"Форум був розділений на три частини. Перша — це виступ представників українського уряду і парламенту. Друга — це міжнародний блок, де виступали депутати Європейського парламенту, сеймів Литви та Латвії, представники Турецької республіки. Третій блок є правозахисним, на ньому будуть виступати здебільшого українські правозахисні організації, або колишні політв'язні, адвокат Еміль Курбедінов, який приїхав спеціально з Криму", — зазначила Таміла Ташева. 
 
За її словами, головна увага форуму зосереджена на забезпеченні єдиної позиції партнерів України щодо Росії та збереження санкцій.
 
"Представники наших міжнародних партнерів говорили про політику невизнання, продовження санкційного режиму, як секторального, так і персонального. Більшість виступаючих сходились на думці, що політико-правовим шляхом через тиск і накладання все більших санкцій на Російську Федерацію можна повернути Крим", — підкреслила правозахисниця.
 
Нагадаємо, У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.
 
Слухати повну версію.