Між Індією та Пакистаном загострення військової ситуації в районі Кашміра

Між Індією та Пакистаном загострення військової ситуації в районі Кашміра

Пакистан заявляє, що збив два літаки ВПС Індії над лінією контролю між країнами в районі Кашміра, Індія у відповідь — пакистанський винищувач.

Як повідомив в Twitter офіційний представник пакистанських Збройних сил Асіф Гафур, літаки були збиті у повітряному просторі Пакистану. Один з літаків впав на території напівавтономної пакистанської провінції Азад Кашмір, другий — на підконтрольній Індії частині регіону. За словами Гафура, індійський пілот був затриманий військовими.

У свою чергу індійське видання The Times of India пише, що пакистанський літак порушив повітряний простір Індії в районі Новшера в штаті Джамму і Кашмір. За даними індійських військових, пакистанські літаки були змушені повернути назад завдяки діям авіації ВПС Індії.

Видання The Guardian повідомляло, що напередодні ВПС Індії завдали удару по тренувальному табору бойовиків-ісламістів, розташованому на підконтрольній Пакистану території Кашміру. За словами глави індійського міністерства закордонних справ Віджая Гокхале, авіаудар став відповіддю на теракт, у результаті якого на початку лютого загинули близько 40 співробітників служби безпеки країни. У свою чергу влада Пакистану назвала дії Індії порушенням лінії контролю на спірній території.

Нагадаємо, що Кашмір — спірна територія на північному-заході півострова Індостан. Поділ Кашміру не фіксований офіційними угодами про кордони, а сам регіон є місцем напруги між Індією та Пакистаном, країни в цьому регіоні розділяє так звана лінія контролю.

Фото: gettyimages