ЗМІ: Конституційний суд України скасував статтю ККУ про незаконне збагачення

ЗМІ: Конституційний суд України скасував статтю ККУ про незаконне збагачення

Конституційний Суд України визнав неконституційною та скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Про це повідомляє агентство УНІАН з посиланням на власні джерела інформації.

"Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, оскільки Суд вважає, що вона суперечить презумпції невинуватості", — йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, суд вирішив, що ця стаття зобов’язує особу доводити те, що її статки набуті у законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи це функція держави.

Наразі офіційної інформації про це рішення від прес-служби Конституційного Суду немає. Станом на 26 лютого 2019 року суд "продовжив розгляд справи за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) статті 368-2 Кримінального кодексу України у закритій частині пленарного засідання". Ця справа розглядається Великою палатою Суду з 26 червня 2018 року.

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Фото: gettyimages