У Мін’юсті відреагували на мітинг нотаріусів під Кабінетом міністрів

У Мін’юсті відреагували на мітинг нотаріусів під Кабінетом міністрів

Міністерство юстиції висловило позицію щодо мітингу нотаріусів в урядовому кварталі Києва: кваліфікаційні іспити запроваджено для нотаріусів через скарги від громадян та бізнесу на випадки рейдерських захоплень, до яких причетні реєстратори та нотаріуси, які були відсторонені від доступу до реєстру за порушення.

Про це йдеться у заяві Міністерства юстиції.

"Одним із завдань Міністерства юстиції є захист майнових прав шляхом формування та реалізації політики у сфері державної реєстрації. До Мін’юсту надходить багато скарг від громадян та бізнесу на випадки рейдерських захоплень, до яких причетні реєстратори та нотаріуси, котрі були відключені від доступу до реєстру за вчинені порушення, але згодом, коли термін відключення сплив, знову почали працювати. Саме для того, щоб підвищити якість роботи цих реєстраторів, було прийнято рішення про запровадження для них кваліфікаційних іспитів", — йдеться у заяві.

Міністерство також повідомило, що пройти кваліфікацію мають нотаріуси, які:

— мають намір стати державним реєстратором (це не стосується нотаріусів, бо вони складають інший іспит — на отримання свідоцтва про право займатися нотаріальною діяльністю),

— реєстратори, у тому числі й нотаріуси, які через ті чи інші порушення були відключені від доступу до реєстрів.

За інформацією міністерства, запровадження іспитів покликане підвищити кваліфікацію осіб, які виконують важливу функцію реєстраторів й від професіоналізму яких залежать майнові права громадян. Всі тести, включені до автоматизованого іспиту, були розроблені командою експертів під контролем наших міжнародних партнерів — проекту ЄС "Право-Justice".

Комп’ютерне тестування включає 100 питань і триває 2 години. Екзамен вважається складеним за умови надання правильних відповідей на 75 і більше питань. Результати тесту відразу відображаються на екрані комп’ютера. Наступного дня ці дані опубліковуються на сайті Мін’юсту — вплив людського фактору на результати іспиту є нульовим.

Міністерство також заявляє, що уряду не зрозуміла позиція Нотаріальної палати України, яка вимагає скасувати ці тести для нотаріусів. Тому відомство закликає керівництво НПУ "припинити покривати "чорних" нотаріусів, прикриваючись гаслами "боротьби з корупцією", припинити тиск керівництва НПУ на Мін’юст шляхом повного перекручення фактів щодо суті іспитів, припинити вводити в оману спільноту приватних нотаріусів та агітувати їх не складати іспити".

Нагадаємо, близько тисячі нотаріусів виходили на мітинг під будівлю Кабінету міністрів з вимогою скасувати додаткову атестацію та відновити для нотаріусів доступ до державних реєстрів.

Напередодні правники Асоціації правників України оприлюднили заяву, у якій висловили стурбованість з приводу подій, що відбуваються у сфері нотаріату в країні. В Асоціації вважають, що у державі склалася ситуація, коли нотаріуси незаконно обмежені у повному обсязі здійснювати професійну діяльність.

Фото: ukrainaincognita.com