У Венесуелі частина армії може стати на бік опозиції через блокування гуманітарної допомоги — експерт

У Венесуелі частина армії може стати на бік опозиції через блокування гуманітарної допомоги — експерт

Рішення президента Венесуели Ніколаса Мадуро заблокувати доставку гуманітарної допомоги з ЄС та США може призвести до переходу частини армії на сторону опозиції. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомила доцент кафедри міжнародних відносин факультету міжнародних відносин, політології і соціології Одеського національного університету ім. Мечникова, експертка Центру "Борисфен Інтел" Катерина Вакарчук.
 
"Я думаю, що завтра все почнеться з мирних акцій протестів і є неофіційні повідомлення, що деякі генерали ведуть переговори з Гуайдо. Також неодноразово Болтон і спецпредставник США говорили про те, що ведуться переговори і можливо частина армії перейде на бік опозиції, що спричинить хаос у військах, які вірні Мадуро", — вважає Катерина Вакарчук.
 
За її словами, частина венесуельського генералітету усвідомлює залежність країни від імпорту товарів широкого вжитку, зокрема, продовольства. 
 
"Венесуела — це дуже урбанізована країна. 90% населення живе в містах. Клімат, мусонні вітри, нафтовий пісок, незважаючи на те, що там тепло, не дає можливості вирощувати звичні продукти, тому Венесуела завжди імпортувала товари першого вжитку: картоплю, овочі і так далі", — зазначила експерт. 
 
Катерина Вакарчук зазначила, що на сьогоднішній день вірні Мадуро сили заблокували морські порти, а також взяли під контроль кордон з Бразилією. 
 
"20 лютого Мадуро видав указ про закриття усіх портів країни. Це означає, що всі морські порти не мають права випускати будь-які судна в країну. Венесуела має великий морський кордон з Антільскими островами, це володіння Нідерландів, які входять до Європейського Союзу. Тому прикордонники перебувають у підвищеній готовності, щоб не допустити доставку гуманітарної допомоги. Також внутрішні війська Венесуели 21 лютого повністю перекрили сухопутний кордон з Бразилією. Щодо Колумбії ситуація трохи інша, адже там як такого кордону немає і люди вільно можуть переходити, тому Колумбія є плацдармом, через який може бути доставлена допомога", — повідомила Катерина Вакарчук. 
 
Нагадаємо, 17 лютого голова національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо домовився про постачання гуманітарної допомоги Венесуелі. Оскільки президент Венеуели Ніколас Мадуро не допускає до країни гуманітарну допомогу, Гуайдо збирається перевезти її через кордон з Колумбії 23 лютого. 
 

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, він збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

У той же час тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента піти з посади — під час акцій протесту у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар загинуло щонайменше 40 осіб.

Слухати повну версію.