Зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО набули чинності

Зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО набули чинності

Закон, який закріплює зміни до Конституції України щодо стратегічного курсу в ЄС та в НАТО, набули чинності.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Нагадаємо, що його було опубліковано у офіційному виданні Верховної Ради "Голос України" 20 лютого.

Як йдеться у пояснювальній записці до закону, Україна має достатні політико-правові передумови для повного інтегрування до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу. Переважна більшість українського суспільства підтримує курс на повноправне членство України в ЄС та НАТО, усвідомлюючи, що це є ключовою гарантією розбудови демократичної правової держави та забезпечення її безпеки.

"Метою запропонованих законопроектом змін є законодавче  закріплення в Конституції України цивілізаційного вибору, європейської ідентичності Українського народу та незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору", — повідомляється у записці.

Документ передбачає, що Верховна Рада має визначати засади внутрішньої і зовнішньої політики, спрямовані на реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і в НАТО. Президент є гарантом цього курсу, а Кабінет міністрів забезпечує його реалізацію.

er.coЯк повідомлялося, 7 лютого Верховна Рада підтримала зміни до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. За прийняття цього документа проголосували 334 народних депутати. Перед цим Конституційний суд України підтримав президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО. КСУ вирішив, що документ відповідає чинній Конституції.

Фото: gettyimages