Біологиня розповіла, як стати більш творчим

Біологиня розповіла, як стати більш творчим

Бути творчими, здатними щось вигадати, уявити, втілити, висловити, знайти неочікуване рішення - як це чудово! Нині є безліч курсів, які пропонують розвиток творчих здібностей. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" говорили про те, чи можуть вони бути ефективними, і як покращити власну креативність.

Ведуча:

Дарія Озерна

Слід розрізняти творчу діяльність, тобто ремесло, і власну креативність. Творча діяльність це здатність написати цікаву оповідь, зробити малюнок аквареллю, поставити танець. Можна цього не вміти, але рано чи різно навчитися це робити досить якісно. Тому-то, власне, це не справжня креативність, а ремесло. Що більше ми вправляємося в ньому, опановуємо трюки, секрети і правила, то легше нам писати і малювати, наприклад. Це - одна із сторін творчості. Техніка.

Друга сторона складніша. Це – подолання страху помилитися і зробити погано. Часто ми недооцінюємо себе, і погано усвідомлюємо, як багато в нас цікавих ідей. Тому слід навчитися долати свій страх і сором, і давати вихід ідеям. Записувати, проговорювати, зображати те, що спадає на думку. Коли ми бачимо результати, то мозок сам себе винагороджує виділенням дофаміну. Це підкріплення має переважати блоки, що заважають креативності. Тому - будьте сміливими і частіше реалізуйте ідеї.

Третій бік розвитку креативності вас здивує. Це спорт і навіть монотонна робота, як то в’язання чи навіть прибирання дому. Чому так? Коли ми біжимо, їдемо на велосипеді, чи робимо якісь рухи, не думаючи, то мозок переходить в інший стан. Активне обміркування проблеми породжує в ньому альфа-ритми збудження, а біг – тета ритми. В таком менш збудженому, але свідомому розслабленому стані як раз і  знімаються блоки креативності. Ми легше знаходимо рішення, які надмірне мудрування пригнічувало.

Можна покращити свою здатність влучно формулювати думки і бачити нестандартні рішення. А от стати геніальним композитором чи новаторською художницею, якщо музика чи образи не породжуються в мозку і не просяться на папір, ніякі курси і техніки, на жаль, не допоможуть.

Прослухати детальніше можете за посиланням