Як обрати якісні молочні продукти — поради експертів

Як обрати якісні молочні продукти — поради експертів

Навколо молочних продуктів постійно з'являються міфи та різні страшні історії. Про те, як обрати якісні молочні продукти в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" говорили з керівником відділу тестувань центру експертиз "ТЕСТ" Ніною Кільдій та телефоном з доктором медичних наук Вадимом Шипуліним.

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

Де безпечніше купувати молочні продукти: на базарі, в магазині чи в домашніх господарствах?

— Краще купувати молочні продукти у великому супермаркеті. Найгіршим місцем придбання молочних продуктів є місця стихійної торгівлі, адже там немає холодильників та часто навіть дозволу на продаж. Якщо говорити про купівлю молочних продуктів, наприклад, на базарах у бабусь, то це теж є небезпечним, адже крім того, що продукти продаються не охолодженими, частіше за все їх молоко не проходить термічної обробки. Проблема термічно необробленого молока пов'язана з мікробіологією. 

Що таке пастеризоване молоко?

— Молоко може мати три варіанта обробки, тобто може бути: пастеризованим, ультрапастеризованим або стерилізованим. Вони відрізняються температурою і тривалістю обробки. Пастеризоване молоко є найменш обробленим, стерилізоване нагрівають до максимальної температури на довгий час та ультрапастеризоване є золотою серединою, адже молоко хоч і нагрівають сильно, але на короткий час. 

Яка упаковка є кращою для молочних продуктів?

— Немає принципової різниці, бо головне те, що є всередині упаковки. Це скоріше питання зручності. Якщо порівнювати молоко в м'яких пакетах, скляній або пластиковій пляшці, то між цими упаковками не буде принципової різниці. Для деяких категорій молочних продуктів використовують лише специфічну упаковку, наприклад, ультрапастеризоване молоко пакують в тетрапак, тому що ця упаковка розрахована на довше зберігання.

Скільки можна тримати в холодильнику молочні продукти?

— Єдиної норми немає. Після відкриття упаковки, будь-який молочний продукт краще вжити протягом однієї або двох діб, за умови правильного зберігання в холодильнику. 

На телефонному зв'язку зі студією був лікар Вадим Шипулін, який розповів, наскільки корисними є молочні продукти.

"Користь тих чи інших молочних продуктів дуже залежить від наявності в організмі певного ферменту, який розщеплює лактозу, яка в них міститься. Приблизно третина людей має недостатню кількість цього ферменту і в них існує лактозна недостатність, яка спричиняє певний дискомфорт при вживанні таких продуктів. У Великій Британії, наприклад, за останні 20 років вживання молока зменшилося на 30 відсотків. Люди частіше стали купувати рослинні альтернативи: кокосове, соєве молоко. Вродженим несприйняттям лактози страждають десь 5 відсотків людей, але з віком їх кількість збільшується", — сказав Шипулін. 

Що ви можете сказати про рослинне молоко?

— Починають активно з'являтися замінники молока. Однак, з точки зору законодавства, молоком можуть називати лише продукти тваринного походження. Тобто так зване кокосове молоко треба називати кокосовим напоєм. 

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — pogliad.ua