Директор музею Революції Гідності: в українців абсолютно різне розуміння причин Майдану

Директор музею Революції Гідності: в українців абсолютно різне розуміння причин Майдану

Генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповів про результати всеукраїнського соціологічного дослідження "Ставлення українців до Майдану: п’ять років потому".

Ведуча:

Галина Бабій

"У Національному музеї Революції Гідності ми не можемо до кінця оперувати якимись статистичними даними, бо по суті ще не завершено слідство. Ми не можемо в офіційному державному закладі розповісти історію і дати відповідь на запитання, на які суспільство вже 5 років потребує відповіді: хто? навіщо? і чому? Ми замовили дослідження, яке стосується того, як українці ставляться до подій на Майдані, наскільки вони розуміють передумови, перебіг подій, причини і яке їхнє ставлення до створення музею та меморіалу" —  зазначив Ігор Пошивайло.

Він зауважив, що у дослідженні новим був запит, який стосувався ставлення українців до комеморативних практик.

"Новим був запит, який стосувався відношення українців до комеморативних практик, чи треба вшановувати пам'ять героїв, чи треба вшановувати ці дні. 71% опитаних, а це понад 2 тисячі осіб, вважають, що потрібно. Інше питання, чи брали б вони у цьому участь. Близько 20% брали участь у заходах вшанування пам’яті", — прокоментував Пошивайло.

Пошивайло наголосив, що у респондентів абсолютно різне розуміння передумов та причин Майдану, різна пам’ять про основні події Майдану.

"Ми бачимо, що у респондентів абсолютно різне розуміння передумов та причин Майдану, різна пам’ять про основні події Майдану, різні люди, з якими вони асоціюють Майдан. Найголовніші події, яка запам’яталися більшості респондентів, це навіть не диктаторські закони 16 січня, це не водомети у морозну погоду на Грушевського. Насамперед, запам’яталося побиття студентів, навіть не розстріл Небесної Сотні", — сказав він.

Нагадаємо, 15 лютого відбулась презентація всеукраїнського соціологічного дослідження "Ставлення українців до Майдану: п’ять років потому", присвячена 5-ій річниці Революції Гідності.

Прослухати повну версію. 

                                             Фото - facebook.com/maidanmuseum.org