Логацький: формула "Роттердам+" має право на існування через дефіцит вугілля

Логацький: формула "Роттердам+" має право на існування через дефіцит вугілля

Формула "Роттердам+" має право на існування у зв’язку з внутрішнім дефіцитом енергетичного вугілля та природного газу, переконаний провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Віктор Логацький. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Це реформа електроенергії, яка фактично для роздрібного покупця електроенергії розпочалася вже з 1 січня 2019 року. Оптовий ринок за планами має перейти на таку модель ринку з 1 липня 2019 року", — зазначив Віктор Логацький.

Віктор Логацький зауважив, що на ринках електричного вугілля та природного газу діє ціновий паритет.

"Введення формули "Роттердам+" було певним етапом для підготовки моделі ринку. У  нас справді є дефіцит вугілля, яке ми імпортуємо. Так само, як і є дефіцит природного газу. На жаль, Україна ще не позбулася залежності від природного газу. Тому на цих двох ринках діє так званий ціновий паритет, тобто ціноутворення прив’язано до найбільш відомих торгових майданчиків по ринку природного газу і по ринку енергетичного вугілля. Люди поки що не відчують велике цінове коливання завдяки тому, що у свій час був проведений ціновий паритет", — прокоментував він.

Логацький  додав, що формула "Роттердам+" має право на існування у зв’язку з внутрішнім дефіцитом енергетичного вугілля та природного газу.

"Я не скажу, що ця формула доведена до абсолюту, але вона має право на існування, тому що у нас енергетичні ринки у зв’язку з внутрішнім дефіцитом енергетичного вугілля та природного газу повинні бути прив’язані до міжнародних торгових майданчиків, на яких формується ціна на міжнародних ринках", — сказав експерт.

Нагадаємо, НАБУ проводить розслідування у справі про ймовірні зловживання посадових осіб Національної комісії з регулювання тарифів при укладанні тарифів "Роттердам+".

Формула ціноутворення "Роттердам+" була затверджена Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 3 березня 2016.

Представники НКРЕКП заявляли, що затверджена ними методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін та забезпечити незалежність від постачань вугілля із зони АТО.

Прослухати повну версію.