Людей, які не пам’ятають, що в країні йде війна, стає все більше — волонтер

Людей, які не пам’ятають, що в країні йде війна, стає все більше — волонтер

Координатор Білоцерківської волонтерської групи Юрій Москаленко в ефірі Українського радіо в програмі "Форпост" розповів про те, чим займається група зараз і як змінилося ставлення до волонтерства протягом 5 років.

Ведуча: Ніна Жежера

Як часто у вас бувають виїзди?

— Досить часто. Бувають навіть несподівані виїзди, бувають термінові, тому що те обладнання, яке працює на лінії фронту, воно інколи виходить з ладу, інколи, на щастя наші хлопці трішечки рухаються вперед і потрібно все обладнання переносити, але це така приємна робота, бо завжди приємно, коли наші хлопці метр за метром відвойовують нашу землю.

Людей, які вам допомагають все ще багато, чи все-таки їх чим далі, тим менше?

— Їх багато, але не достатньо. На щастя вони є. Є люди, які від самого початку війни допомагають по цей день. Нікуди вони не поділися. Є люди, які змирилися, багато кого вже немає, на жаль і таке є, про це мало пишуть, але люди, волонтери в першу чергу, дуже швидко вигорають, бо це надважка праця. Особливо ті, хто працює на передовій. Тому, на жаль, ми втрачаємо людей.

Байдужих більшість і все більше стає тих людей, які не знають, або не пам’ятають, що в країні іде війна. Я вважаю це однією з помилок, а взагалі-то це злочинна бездіяльність, тому що люди повинні знати і жити війною, а не ходити по ресторанах, їздити на відпочинок. Це теж можливо потрібно, але ми живемо в країні, де 10% населення живе війною, а 90% живе іншим життям.

З цим вже нічого не вдієш, як ви вважаєте?

— Потрібна пропаганда в гарному сенсі. Пропаганда повинна постійно нагадувати, що йде війна. 30-секундні ролики на телеканалах і радіо, які згадують, що у нас є загиблі чи поранені. Про війну потрібно говорити всюди і весь час. Чи можна це якось виправити, мабуть так, але для цього потрібно дуже багато зусиль.

Розкажіть про роботу, якою ви займаєтеся, тому що у вашої волонтерської групи дуже цікава спеціалізація.

— У нас кілька напрямків роботи, але на сьогодні основним стала розробка та встановлення спеціального обладнання для стеження за ворогом і коригування вогню. Це досить складне і дороге обладнання. Власне, для його роботи нам і потрібно виїжджати і працювати на межі. І тоді є дуже багато гарних результатів нашої роботи. 

Слухати повну версію.