Стельмах: у ЦВК створено систему, яка захищає від повторного голосування на виборах

Стельмах: у ЦВК створено систему, яка захищає від повторного голосування на виборах

Державний реєстр виборців у режимі онлайн може відстежувати будь-які зміни в реєстрі, що унеможливлює повторне голосування на іншій дільниці.

Про це розповів сьогодні під час брифінгу керівник служби розпорядника Державного рестру виборців Олександр Стельмах.

За його словами, фіксуються випадки, коли люди намагаються кілька разів змінити тимчасову виборчу адресу.

Читайте також — Як переселенцям проголосувати на виборах — роз’яснення експерта

"Програмне забезпечення розроблено таким чином, що унеможливлює випадок, коли одна й та сама особа може двічі зробити собі тимчасову зміну місця гоосування на одних виборах. У мене зафіксовано, що 13 осіб вже намагалися так зробити — спершу пройшли один орган введення, щоб зробити тимчасову зміну місця голосування, а потім інший. Безумовно, система не дала цього зробити", — повідомив він.

Нагадаємо, для того, щоб змінити місце голосування, виборцю необхідно особисто подати заяву до органу ведення Державного реєстру про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати. При поданні заяви громадянин має пред'явити документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

До заяви потрібно додати документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.

У випадку звернення до органу ведення реєстру виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб.

Заяву  про тимчасову зміну місця голосування необхідно подати не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на чергових виборах президента України 31 березня 2019 року, тобто до 25 березня 2019 року включно.

Інформацію про своє включення (невключення) до Державного реєстру виборців можна за посиланням.

Нагадаємо, ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію кандидатів у президенти — всього зареєстровано 44 кандидати. Вибори заплановані на 31 березня.

Фото з Фейсбук Центральної виборчої комісії