Слабкі місця безпекового порядку денного кандидатів у президенти — аналізують експерти

Слабкі місця безпекового порядку денного кандидатів у президенти — аналізують експерти

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов та один із співзасновників ВГО "Союз учасників миротворчих операцій" Сергій Грабський в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" проаналізували безпековий компонент передвиборчих програм кандидатів у президенти України. 
 
Відсутність згадок про НАТО та ЄС у програмах Олега Ляшка та Анатолія Гриценка
 
Сергій Грабський: І пан Ляшко, і пан Гриценко розглядають це питання виключно під кутом залучення свого електорату, а серед нього є певна кількість людей, які не бачать України в НАТО. Тому вони, і це досить розумно, обережні і не застосовують такі дратуючі абревіатури як НАТО і ЄС у своїх програмах.
 
Олександр Леонов: Це в тому числі говорить про те, як ці політики (недбало — ред.) ставляться до передвиборчих програм, оскільки достатньо нечасто програми українських політиків так детально аналізуються. 
 
Юрій Бойко: нейтралітет та позаблоковість, подолання розбіжностей з країнами-сусідами
 
Сергій Грабський: це абсолютно блюзнірська і безвідповідальна позиція бути зручним для всіх. Так навіть в нашому житті не буває. Намагатися досягти якихось погоджень з Росією, я маю сумнів, що у найближчій історичній перспективі знайдемо такі точки взаємодії, тому ця програма абслютно безвідповідальна, вона не несе ніякої проукраїнської спрямованості і її можна розглядати як відкриту здачу інтересів України.
 
Олександр Леонов:  Станом на зараз ця програма прямо суперечить Конституції України, в яку внесені відповідні зміни. 
 
Володимир Зеленський: рух до НАТО та інших безпекових об'єднань має бути підтверджений на референдумі, притягнення РФ до відповідальності.
 
Сергій Грабський: Це положення надзвичайно розмите у пана Зеленського, адже або ми йдемо до НАТО, або до інших, а це ОДКБ. Це знов таки суперечить нашій Конституції на даний момент. Референдум не може визначати спрямованість. Він може бути консультативним, який може підказати, але не зобов'язати. По-друге, всі інші організації однієї спрямованості: це пронатівські і ОДКБ, інших не існує. 
 
Олександр Леонов: НАТО не потребує проведення референдуму. Всі країни, які проводили референдум щодо вступу в НАТО, це робили для того, щоб підвищити легітимність рішення і показати, що все населення це підтримує. Тому вочевидь, цей референдум може бути проведений, але після того, як Україна буде готова приєднатися до НАТО.
 
Петро Порошенко: вступ до НАТО та ЄС, подання заявки на членство в ЄС у 2023 р., отримання плану дій щодо членства в НАТО
 
Сергій Грабський: мені тут навіть нема, що додати. Це абсолютно чітко, відкрито і зрозуміла позиція, яка в тому числі є і моєю позицією.
 
Олександр Леонов: Значна частина плану вступу до НАТО — це за великим рахунком, виконання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. В цьому наш плюс і ми це виконуємо і абсолютно реально, що ми можемо подавати на отримання ПДЧ і заявку на вступ до ЄС.
 
Юлія Тимошенко: Інвентаризація заподіяної Росією шкоди та отримання компенсації, притягнення Росії до відповідальності. 
 
Сергій Грабський: Це дуже цікаве висловлювання. Видно що це політик високого класу і тут моя глибока повага до пані Тимошенко, тому що я не розділяю її позиції. Яким чином країна, яка піддалася агресії, може притягнути агресора до відповідальності, якщо ця країна “один в полі воїн”? Це неможливо. Такі очевидні речі без механізму їх задіяння і реалізації можна назвати певним візантійством.
 
Олександр Леонов: Я не вірю Юлії Володимирівні, оскільки рівно 10 років тому на Мюнхенській конференції вона сказала у своєму виступі, що Україна ніколи не вступить в НАТО, бо проти цього Росія.  Давайте згадаємо її заслуги в тому, що Україна не отримала план дій щодо членства в Румунії в Бухаресті. Це була її активна позиція. В програмі Юлії Тимошенко є один нюанс, який може поставити під загрозу всю європейську і євроатлантичну інтеграцію. Мова йде про проведення референдуму щодо прямого запровадження Конституції. Якщо це станеться, це суперечить українській Конституції. Якщо це станеться, то призведе до заморозки безвізу та відносин з США і ЄС.
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Укрінформ