14 порад від юриста: як поводитися при затриманні

14 порад від юриста: як поводитися при затриманні

Цими вихідними правоохоронці затримали активістів акції "Хто замовив Катю Гандзюк?" За свідченнями очевидців, затримання відбувалися без жодних пояснень і у дуже жорстокій формі. В ефірі програми "Твоє право" адвокат Юрій Бауман розповів, як поводитися громадянам при затриманні поліцією та які права вони мають у такій ситуації.

Ведуча:

Наталія Парака

 

1. Зберігайте спокій. Не потрібно показувати агресію чи непокору.

2. Приверніть увагу перехожих і знімайте дії поліції на відео. З цього момент треба фіксувати події, які з вами відбуваються. Чим більше свідків цієї події – перехожих, чи фіксації на відео – тим більше шансів для вас, що питання, які є до вас, якнайшвидше вичерпаються.

3. Запам’ятайте прізвище, ім’я та посаду особи, що до вас підійшла. Вони мають продемонструвати посвідчення, яке посвідчує особу. Бо всі ми добре знаємо радянський прийом, коли дуже швидко посвідчення відкривають і закривають, і на вимогу дати вам записати реквізити цього документа поліцейські стверджують, що вже ознайомили вас з ним. Тому наполягайте на тому, щоб зафіксувати уповноважену особу правоохоронного органу, що до вас звернулася.

4. Зафіксуйте номер нагрудного жетону, якщо до вас звертається працівник поліції.

5. З’ясуйте, чого від вас хочуть правоохоронці.Чи ви стали свідком якоїсь важливої події, чи працівник поліції намагається вас затримати, щоб встановити особу.

6. Завжди носіть з собою документи, що посвідчують особу. В Україні дуже широко поширена практика, коли особа не має з собою документа, що встановлює особу, паспорта чи чогось іще. У цьому випадку ми можемо втрапити в ситуацію, коли може бути адміністративне затримання для встановлення особи. Тому я рекомендую всім носити з собою документи, що посвідчують особу.

7. Повідомте близьким. Обов’язково повідомте по мобільному телефону близьким, знайомим, друзям, що вас затримав працівник поліції. Повідомте, що він вас затримав, бо вас невідомо, що відбувається. Це треба зробити швидко, у процесі розвитку подій. Якщо вони вилучають у вас телефон чи інший засіб фіксації – це перша їхня протиправна дія. Працівник поліції не може просто видерти у вас з рук телефона і забрати його.

Читайте також: Незаконні затримання — що варто знати і як відстоювати свої права

8. Запитайте, чи вас затримано. Перепитайте у працівника поліції, чи ви є затримана особа. У процесі дискусії ви маєте зрозуміти, чи вас затримують у порядку Кодексу України про адміністративні правопорушення, чи є достатні приводи і підстави у поліції вважати, що ви вчинили якесь кримінальне правопорушення і відбувається затримання – або у момент вчинення злочину, або після вчинення злочину, або є сукупність підстав, що вказують, що ви причетні до якоїсь події, що має ознаки вчинення злочину.

9. Не вступайте у конфлікт з поліцейськими, тому що найулюбленіша їхня стаття – це ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення – "злісна непокора". Судова практика і життєвий досвід показують, що "злісна непокора" поліцейським розцінюється як будь-яке невиконання вимог поліції. Як з цієї ситуації вийти? Постійно повторюйте: "Будь ласка, поясніть, роз’ясніть, чому мене затримано. Я не відмовляюся виконувати законну вимогу. Надайте, повідомте, ознайомте мене з цією законною вимогою. Дайте мені право скористатися послугами адвоката. Дайте мені можливість повідомити членів своєї сім’ї, що мене затримано". Акцентуйте увагу на тому, що ви не відмовляєтеся виконувати їхні законні вимоги.

10. Не застосовуйте силу проти працівника поліції. Тому що буде мати місце "опір працівникові поліції". І це дає їм широкі повноваження застосувати проти вас як спеціальні засоби, так і фізичну силу. Тому у спокійному режимі вимагайте дозволити вам реалізувати свої права.

11. Вимагайте складення протоколу.

12. Слідкуйте за часом. З моменту, як ви знаходитися біля уповноваженої особи, працівника поліції, слідчого чи іншої особи, який обмежує ваше пересування, ви можете вважатися затриманим. Зафіксуйте цю обставину і приверніть увагу, що ви є затриманою особою. Це початок відліку часу, упродовж якого поліцейські можуть чинити певні дії відносно вас: скласти протокол, або провести адміністративне затримання особи. У протоколах часто відбувається маніпуляція, вказують час складання протоколу як початок затримання особи. Але є непоодинокі випадки, коли від обмеження особи в пересуванні, тобто фактичного її затримання, до складання протоколу проходить 5-6 годин. Тому в протоколі або будь-яким іншим засобом зафіксуйте момент, коли вас обмежують у праві пересуватися. Тому що це початок перебігу:

а) 60 годин для обрання запобіжного заходу судом, якщо ви затримані у рамках кримінального провадження;

б) 3 годин, якщо це адміністративне затримання (вас не можуть затримати на довший час).

13. Контролюйте документи. Якщо проти вас складаються будь-які процесуальні документи, протоколи чи щось інше, слідкуйте, щоб у цьому протоколі були відображені всі обставини вашого затримання.

14. Не спішіть говорити, не свідчіть проти себе. Як затримана особа, ви не зобов’язані давати будь-які пояснення обставин, щодо яких ви не хочете давати пояснення. Також ви не зобов’язані давати будь-які свідчення чи показання, поки до вашого відома не будуть доведені обставини, з приводу яких вас затримали, або подія, відносно якої ви є затримані. Дати показання чи пояснення ви завжди зможете у майбутньому.

Нагадаємо, 9 лютого у Києві біля Подільського райвідділку поліції сталися сутички між правоохоронцями та представниками організації "С14", яких на сторінці "Хто замовив Катю Гандзюк?" було названо учасниками відповідної акції. У результаті сутичок було затримано 40 осіб.  У ніч на 10 лютого поліція винесла постанови про звільнення затриманих учасників руху "С14".

За фактом подій правоохоронці відкрили три кримінальних провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (Захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК. У ГПУ заявили, що за фактом інциденту до ЄРДР внесено відомості про скоєння правоохоронцями кримінального правопорушення.

Коментуючи інцидент, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звинуватив передвиборчі штаби кандидатів у президенти в розпалюванні ненависті у суспільстві.

Фото pixabay.com