Верещук: “Сніданок Україна-НАТО" — це спосіб обійти вето Угорщини на співпрацю з альянсом

Верещук: “Сніданок Україна-НАТО" — це спосіб обійти вето Угорщини на співпрацю з альянсом

Проведення "сніданку Україна-НАТО" є способом обійти вето Угорщини на скликання засідань комісії Україна-НАТО. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловила президент Міжнародного центру Балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.
 
"Певна позитивна динаміка вже сьогодні є, позаяк Угорщина блокує нам комісію Україна-НАТО, маючи на це право, вона є членом НАТО, ми виходимо з цього положення. Сьогодні міністр оборони Полторак зустрічається з усіма міністрами без винятку, просто це називається “Cніданок Україна-НАТО”. Добре, ми будемо зустрічатися у такий спосіб у такому складі і нічого страшного не відбувається", — вважає Ірина Верещук.
 
Експерт переконана, що рано чи пізно Угорщина буде змушена піти на поступки Україні, враховуючи спільні для Києва та Будапешта загрози. 
 
"Звичайно, сьогодні міністри нагадували про те, що нам потрібно виконувати рекомендації Венеційської комісії щодо мовного закону, нам потрібно рухатись у напрямку порозуміння з Угорщиною, тим не менше, ніхто не робить з цього проблеми, ми продовжуємо активний і конструктивний діалог. Я думаю, що врешті Угорщина поступиться на цій платформі, розуміючи загрози, які є спільними для нас і для них", — підкреслила експерт.
 
Зазначимо, на 14 лютого запланований неформальний сніданок союзників по НАТО з міністром оборони України Степаном Полтораком. Організатором сніданку є Великобританія.
 
Міністр оборони України Степан Полторак 13-14 лютого перебуває з візитом у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Українська делегація бере участь у заходах в рамках засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні міністрів оборони держав-членів НАТО.
 
Нагадаємо, у травні минулого року Угорщина офіційно ініціювала в НАТО перегляд всіх програм підтримки України. Будапешт блокує проведення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів через претензію до мовної статті українського закону про освіту. 
 
Слухати повну версію.