ООН: через неякісне харчування у світі щорічно гине 420 тисяч людей

ООН: через неякісне харчування у світі щорічно гине 420 тисяч людей

Щорічно 600 мільйонів людей починають хворіти в результаті вживання продуктів харчування, що містять бактерії, віруси, паразити, токсини і хімікати, 420 тисяч помирають в результаті харчового отруєння.

Про це повідомляє ООН.

Учасники першої Міжнародної конференції з безпеки продуктів харчування, яка відкрилася 12 лютого в Аддіс-Абебі, обговорять шляхи подолання такої сумної тенеденції.

"Продукти харчування повинні бути джерелом насичення і задоволення, а не причиною хвороби або смерті", — сказав генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебрейес, відкриваючи конференцію.

За його словами, неякісна їжа є причиною сотень тисяч смертей щорічно, але цій проблемі досі не приділяється належної уваги.

У конференції беруть участь делегати з 130 країн світу міністри охорони здоров'я та сільського господарства, провідні вчені, а також представники споживачів, виробників і дистриб'юторів продуктів харчування. Вони визначать шляхи вирішення проблем, що стосуються безпеки харчових продуктів.

За даними ООН, до 2050 року дві третини населення проживатимуть в містах-гігантах з населенням 10 і більше мільйонів людей. У зв'язку з цим будуть потрібні додаткові інвестиції у вирішенні таких задач, як розподіл продовольства і утилізація харчових відходів. Зі зміною клімату також змінюються механізми потрапляння в їжу патогенів та мікотоксинів, морських біотоксинів і важких металів таких як кадмій, ртуть тощо.

З огляду на глобальні масштаби цієї проблеми, в грудні 2018 року в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку делегати 73-й сесії Генасамблеї проголосили 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів.