Полозов: суд Росії залишив ще чотирьох полонених моряків під вартою

Полозов: суд Росії залишив ще чотирьох полонених моряків під вартою

У Росії Московський міський суд відмовився скасувати арешт четвертої "четвірки" військовополонених моряків — В'ячеслава Зінченка, Михайла Власюка, Дениса Гриценка та Андрія Драча.

Про це повідомив у Фейсбук адвокат Микола Полозов.

За словами адвоката, засідання суду щодо розгяду апеляційних скарг відбулось у закритому режимі під головуванням судді Коновалової.

Стороною захисту був заявлений ряд клопотань, в тому числі про залучення копії резолюції ПАРЄ. В задоволенні цього та інших клопотань судом було відмовлено.

Суд не взяв до уваги спеціальний статус військовополонених, встановлений Женевською конвенцією 1949 року "Про поводження з військовополоненими", а також обставини порушення підсудності, допущені при розгляді Лефортовським районним судом клопотання слідчого.

Також суд не взяв до уваги об'єктивні обставини, що дозволяють суду самостійно обрати запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою, в тому числі ноту посольства України в Росії про забезпечення військовополонених житловими приміщеннями на території Росії на період попереднього слідства.

"Разом з тим, апеляція — необхідний етап для подальшого поводження з індивідуальними скаргами військовополонених в Європейський суд з прав людини", — додав Полозов.

Нагадаємо, 7 лютого суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг Володимира Терещенка, Сергія Попова, Богдана Головаша та Андрія Шевченка, 12 лютого — Євгена Семидоцького, Андрія Оприска, Романа Мокряка та Сергія Цибізова.

Також сьогодні зранку суд відмовився скасувати арешт військовополонених моряків Сергія Чуліби, Юрія Без’язичного, Юрія Будзила та Богдана Небилиці.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.

Микола Полозов, фото - facebook.com/nikolay.polozov