Єльченко: біля кордону України з Росією зосереджено понад 87 тисяч російських військових

Єльченко: біля кордону України з Росією зосереджено понад 87 тисяч російських військових

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко заявив на засіданні Ради безпеки ООН, що вздовж українсько-російського кордону Росія розмісила понад 87 тисяч військових.

За даними Уніан, засідання присвячене четвертій річниці з часу підписання комплексу заходів з виконання Мінських угод.

"Станом на початок лютого, російські збройні формування на Донбасі мали у своєму володінні 496 основних бойових танків (це можна порівняти з арсеналами таких країн як Німеччина, Франція або Індонезія), 938 бойових броньованих машин (що аналогічно Перу та Кувейту), 128 реактивних систем залпового вогню та 776 артилерійських систем, включаючи самохідну артилерію", — сказав посол.

За словами Єльченка, окупаційна 35-тисячна армія на окупованому Донбасі підтримується понад 2100 російськими регулярними військовими.

Єльченко також заявив, що Росія "проводить військову операцію на окупованих територіях Донецька і Луганська, а також у Криму", і це є нездоланною перешкодою на шляху реалізації Мінських угод. За його словами, російська сторона пропонує лише "вибіркове" дотримання цих угод, роблячи акцент на політичних аспектах документа і інтерпретуючи їх по-своєму.

"При цьому Росія повністю ігнорує свої зобов'язання в області безпеки і в гуманітарній сфері. А без цього навряд чи можна виконати Мінські угоди", підкреслив він.

Як повідомлялося, станом на квітень 2017 року біля кордону України російські війська налічували 18 тисяч солдат, у липні того ж року їх кількість сягнула 60 тисяч.

Після захоплення українських моряків спецслужбами Росії президент Порошенко заявив, що "вздовж державного кордону, на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, Автономної Республіки Крим розгорнуто наземне угруповання загальною чисельністю більше 80 тисяч військовослужбовців".

Нагадаємо, Росія ініціювала на 12 лютого засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Україні. За словами речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка, задекларований привід засідання — четверта річниця підписання Мінських домовленостей.

"Справа в тому, що це — чергова "димова завіса", метою якої є відволікти увагу держав-членів ООН від першого комплексного обговорення в Генеральній асамблеї ООН російської агресії проти України", — написав Ніколенко у Фейсбук.

За його словами, спеціальне засідання заплановане на 20 лютого — у п'яту річницю початку конфлікту, воно має відбутися в рамках нового пункту порядку денного Генасамблеї, який провела Україна у вересні минулого року.

Володимир Єльченко, фото ООН