Соціолог розповів, які глобальні загрози турбують українців

Соціолог розповів, які глобальні загрози турбують українців

За результатами опитування, проведеного Pew Research Center, головною глобальною загрозою було визнано зміни клімату. Наступними у списку загроз виявилися тероризм та проблеми з кібербезпекою. Загалом дослідних провели опитування у 26 країнах. Які ж загрози найбільше турбують українців, в ефірі "РанокПРО" розповів соціолог Сергій Штепа.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Сергій Штепа переконаний, що проблеми, які турбують мешканців різних країн, визначаються тими питаннями, які стоять на порядку денному у їх країнах.

"Якщо проблеми соціально-економічного забезпечення у тій же самій Німеччині чи Сполучених Штатах вирішені, то вони переходять на вищі рівні", – провів аналог з "пірамідою Маслоу" соціолог.

Експерт додав, що, за даними багатьох опитувань, найважливішим для українців сьогодні є досягнення миру на сході та безпека.

"Найчастіше питання звучить так: "Чи представляють для вас загрозу воєнні дії на сході країни?" І відповідно, близько 60% мешканців України говорять "так". 58-60%, приблизно так. У 2014-2015 роках було більше", – наголосив експерт.

На другій сходинці розмістилися так звані "соціально-економічні проблеми".

"Соціально-економічні проблеми, тобто низькі зарплатні, пенсії і порівняно високі ціни для звичайних людей, – пояснив Сергій Штепа. – Звісно, якщо стоїть питання безпеки і загрози війни – то воно стоїть на першому місці. Коли стоїть питання загрози життю, то питання, чим нагодувати родину, вже відступає трохи".

При цьому експерт додав, що зазвичай саме соціально-економічні проблеми в Україні стоять на першому місці.

Порівняно з іншими країнами, в Україні особливо не бачать загрози в кібератаках.

"Кіберзагрозу більшість українців, насправді, не вважають загрозою. Тобто максимум 1-2% українців називають подібні проблеми у наших опитуваннях", – додав експерт.

Багато в чому проблеми і загрози, які турбують українців, залежать від загальнонаціонального порядку денного в українських медіа, переконаний соціолог.

"Медіа, канали комунікації і, відповідно, меседжі, які проходять по ним, формують порядок денний в голові кожної людини. Більше того, зараз, перед виборами, зростає рівень тривожності у суспільстві, зростає рівень викликів, які треба вирішити. Інакше більшість людей не піде на вибори", – завершив експерт.

Нагадаємо, відповідно до дослідження Pew Research Center, найбільшими загрозами для людства було визнано зміну клімату та тероризм. Третє місце у списку загроз посіли кібернетичні атаки. Також багато респондентів висловили побоювання щодо ядерної програми КНДР.