У програмах 14 кандидатів у президенти відсутнє питання Криму — Барієв

У програмах 14 кандидатів у президенти відсутнє питання Криму — Барієв

У програмах 14 кандидатів у президенти України відсутнє питання Криму. Про це в  ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" повідомив голова Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Комітету захисту прав кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Ведучий:

Роман Коляда

"Моніторинг ми почали з першого дня, відколи кандидати у президенти України почали реєструватися, і відповідно їхні програми стали доступні. Тому ми весь час моніторили, збирали інформацію, як кандидати у президенти України відображають у своїх програмах 3 основних моменти", — зазначив Ескендер Барієв.

Він уточнив, на які три основні моменти, що стосуються Криму, звертали увагу під час моніторингу.

"Перший — питання деокупації Криму, яким чином вони будуть це здійснювати. Другий — як вони будуть вирішувати проблеми порушення прав людини на окупованих територіях. Третій — як вони будуть реалізувати колективне право кримськотатарського народу", — сказав він.

Ескендер Барієв розповів, які є три групи кандидатів, відповідно до аналізу їхніх програм.

"27 грудня ми провели першу презентацію і закликали кандидатів врахувати ці три фактори у своїм програмах. З 8 лютого і до сьогодні ми проводили аналіз та збирали інформацію. Наразі зареєстровано 44 кандидати. Відповідно до нашого аналізу, 14 кандидатів ми назвали "сірим списком", оскільки у них у програмі абсолютно немає інформації про Крим, що вони будуть робити і яким чином вони будуть вирішувати проблему Криму. Другою категорією є ті кандидати, які у вигляді лозунгів "Крим — це Україна" або "Треба звільнити Крим" прописали це у своїх програмах. Третьою категорією є ті кандидати, які якось намагались показати план, яким чином вони будуть здійснювати деокупацію Криму", — прокоментував Барієв.

Барієв пояснив, чому питання Криму важливе для кандидатів.

"Чому це важливо для кандидатів? Тому що питання Криму, питання цілісності України — це, у першу чергу, компетенція президента України. Він відповідає за Конституцію, за зовнішню політику. Таким чином, кандидат у президенти має не робити якість популістські заяви, а має чітко розуміти і показувати свою компетенцію", — сказав він.

Читайте також: Україні пропонували відмовитися від Криму, щоб завершити війну на Донбасі — Марчук

Як повідомляється, відбулась презентація результатів I етапу моніторингу в рамках кампанії "Кандидате, скажи: чий Крим?" міжнародного руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом LIBERATECRIMEA.

У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії.

В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.
 

Прослухати повну версію.

Ескендер Барієв, фото -  facebook.com