Зміна військових звань в Україні: юристка розповіла, чому це важливо

Зміна військових звань в Україні: юристка розповіла, чому це важливо

Юристка громадської організації "Юридична сотня" Вікторія Дідач в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіла, які нові звання передбачає законопроект про зміну назв військових звань в Україні.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Законопроект 6372 передбачає зміну назв військових звань в Україні у відповідність зі стандартами НАТО. У нас зараз звання військовослужбовців сержантського і старшинського складу не відповідають  стандартам НАТО. Це робить непрестижною військову службу. Офіцерські звання, які були, такі і залишаються", — зазначила Вікторія Дідач.

Вона уточнила, які 9 звань хочуть ввести.

"Старшинський склад армії США містить дев’ять військових звань. Це не відповідає українським стандартам. Тому в Україні хочуть скасувати такі звання, як прапорщик, старший прапорщик. Натомість хочуть ввести 9 звань. Рядовий склад: солдат, старший солдат, сержант, старший сержант, головний сержант, штаб-сержант , майстер-сержант, старший майстер-сержант та головний майстер-сержант. Замість прапорщика і старшого прапорщика вводяться звання штаб-сержант  та майстер-сержант", — сказала вона.

Юристка додала, що тепер найбільшим званням буде головний майстер-сержант.

"У нас сержантський склад був підпорядкований офіцерам.  Максимум чого могли досягнути сержанти — це звання старшого прапорщика. Цим законопроектом пропонується, що найбільшим званням буде — головний майстер-сержант. Цей законопроект спрямований на більш ефективне використання сержантів та старшин", — прокоментувала Дідач.

Нині на розгляді Верховної Ради перебуває законопроект №6372 щодо військових звань військовослужбовців. Документ передбачає зміну назв військових звань в Україні у відповідність із стандартами НАТО. Як стверджують у громадській організації "Юридична сотня",  звання військовослужбовців сержантського та старшинського складу в Україні не відповідають стандартам НАТО, це питання постає під час проведення спільних військових навчань України та країн-членів НАТО.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада Україна закріпила в Конституції України курс країни на Європейський союз та НАТО. За відповідне рішення проголосували 334 народних депутати.

Прослухати повну версію.

На фото -  юристка Вікторія Дідач і ведуча Тамара Гусейнова