Юридичні та політичні наслідки оголошення підозри Мангеру — коментар Димова

Юридичні та політичні наслідки оголошення підозри Мангеру — коментар Димова

Директор Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував юридичні та політичні наслідки оголошення підозри Владиславу Мангеру.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"З’ясувалось, що ця людина (Владислав Мангер — ред.) очолювала облраду і вона очолювала партію "Батьківщина". Політична відповідальність — це те, що насправді чомусь у нас в Україні ще не є аксіомою. Партія "Батьківщина" одразу мала би не приховувати це і очистити свої лави, не чекаючи того, як пан Луценко оголосить підозру керівнику Херсонської облради від цієї структури. Тому політична відповідальність, звичайно, має бути", — зазначив Валерій Димов.

Валерій Димов зауважив причину, чому у нас виникає призначення винних суспільством.

"Я думаю, що у нас виникає призначення винних суспільством, тому що у нас дуже низький рівень довіри до правоохоронної системи. Я думаю, що шанси повернення цієї довіри є, але не в писанині, не в політичній риториці, а в тому, що люди, які винні у злочинах, були покарані", — сказав він.

Генеральна прокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру про підозру в організації вбивства активістки та радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Мангер в коментарі ЗМІ заявив про готовність співпрацювати зі слідством, раніше звинувачення у зв'язку з справою Гандзюк він відкидав і називав "безпідставними і голослівними".

Нагадаємо, в одній з лікарень Києва 4 листопада 2018 року померла радниця мера Херсона, в.о. керуючої справами виконавчого комітету міської ради Херсона Катерина Гандзюк.

Читайте також — Відверта до непристойності і з державницьким мисленням: три спогади про Гандзюк

У липні минулого року Катерину Гандзюк у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона перенесла 11 операцій та перебувала в реанімації в Києві. Справа Гандзюк набула громадського резонансу і її кваліфікацію кілька разів змінювали: спочатку "хуліганство", потім "умисні тяжкі тілесні ушкодження", згодом "замах на вбивство" (15 стаття ККУ стосується замаху на злочин,  115 стаття – умисного вбивства). Згодом у поліції повідомили про затримання 5 осіб, які "підозрюються слідством в організації та співучасті у скоєнні замаху на вбивство" Гандзюк.

Як повідомлялося, Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію для контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів.

28 січня під час засідання ТСК батько херсонської активістки Катерини Гандзюк Віктор Гандзюк заявив, що організатор вбивства його доньки Катерини Гандзюк співпрацював з партійцем "Батьківщини" Владиславом Мангером та членом партії "Блок Петра Порошенка" Андрієм Гордєєвим.

Прослухати повну версію.

Катерина Гандзюк, фото із соцмереж