Біологиня розповіла, чому з віком ми почуваємося втомленими

Біологиня розповіла, чому з віком ми почуваємося втомленими

"Звісно, сил немає. Що ж ви хотіли, у свої-то роки?" - доводиться подекуди чути від лікарів, ба навіть знайомих. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" поговорили про те, чи це дійсно так, що ми стаємо старші, то менше у нас сил?

Ведуча:

Дарія Озерна

Старість - це не вирок. Кожен прожитий рік ще не означає, що ми маємо почуватися гірше. Можна бути енергійними або навпаки швидко втомлюватися незалежно від віку. Якщо у вас занепад сил, погано почуваєтеся, нічого не хочеться - на це є причини. Ось про ці причини ми і поговоримо.

Постійна втома може бути наслідком фізіологічних станів. Це недостатньої активності щитоподібної залози, порушення сну,  хронічного болю чи побічні прояви прийому лікарських препаратів. У будь-якому разі, цей стан можна покращити за допомогою медицини.

Із віком людям менше хочеться їсти. Через недостатнє харчування, брак поживних речовин, вітамінів, мінералів страждає тіло і мозок. Апетит щезає, наприклад, через гірше сприйняття запахів, самотність - люди не хочуть їсти на самоті -  гіршу роботу слинних залоз, депресію, прийом ліків та проблеми із зубами. Повноцінне харчування - це не лише проблема з грішми, як ми можемо вважати. Лікарі радять усвідомити пріоритетність повноцінного харчування, оскільки саме правильне харчування допоможе усунути проблеми зі здоров'ям.

Із віком гірше засвоюються вітаміни та мінерали, навіть якщо харчування повноцінне. Так, через зниження кислотності може бракувати заліза та цинку, а через погіршення всмоктування в кишківнику - вітамінів В12 і В9. Може бракувати вітаміну Д через неправильне харчування або недостатнє перебування на сонці або ж виникають проблеми з нирками чи печінкою. Певні проблеми зі здоров'ям можна виявити, провівши обстеження і зробивши аналізи, та покращити ситуацію допоможуть адекватне лікування і препарати.

Ще однією причиною постійної втоми може бути депресія. Якщо пригнічений стан не минає два тижні поспіль, то варто звернутися по допомогу. Когнітивна терапія і антидепресанти допомагають у більшості випадків. Депресії треба позбуватися, і це справедливо для кожного віку.

Зрештою, реальною загрозою для здоров'я стає "саркопенія"  - це коли з віком м’язи починають танути. Але цьому можна зарадити, коли в раціоні з'явиться достня кількістю білка і життя буде наповнене рухом. Білок - це не лише м’ясо і точно не ковбаса. Це, наприклад, сочевиця, кисломолочний сир, бринза та яйця. Тільки рух допоможе м’язам вбирати в себе амінокислоти і не марніти.

Отже, старість - це не вирок. Це наслідок того, що з нами відбувається, і що ситуацію завжди можна змінити на краще.

Прослухати детальніше можете за посиланням