Економіст про субсидії: мотивація до економії буде працювати, якщо є лічильники

Економіст про субсидії: мотивація до економії буде працювати, якщо є лічильники

Нинішня система субсидій — це неефективне використання державного бюджету,  а мотивація економити працюватиме  у разі наявності у споживачів лічильників, переконаний кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Якщо говорити про мотивацію до економії, то вона буде працювати, якщо у людини є лічильники. Оскільки у нас у дуже багатьох домогосподарствах немає лічильників, відповідно, у людей, на жаль, немає фізичної можливості економити. Енергоносії споживають таким чином, як це налаштовано. Таким чином, система щодо мотивації не буде працювати", — зазначив Євген Невмержицький.

Євген Невмержицький зауважив, що система субсидій — це неефективне використання державного бюджету.

"Система субсидій, яка зараз встановлена, є такою, яка "розбазарює" державний бюджет й неефективно його використовує, тому що у нас дуже завищені ціни на відповідно енергоносії, які є життєво необхідними. Для людей цінності не є збалансованими, і держава напряму сплачує, дається, 52 мільярди гривень на субсидії, а це дуже неефективне використання державних коштів", — сказав він.

Невмержицький додав, що "має бути збалансоване ціноутворення на енергоносії таким чином, щоб  люди могли це сплачувати. Має бути встановлення лічильників. Ціни мають бути знижені до того рівня, коли  не буде такої потужної заборгованості".

Нагадаємо, 8 листопада уряд схвалив рішення про запровадження в Україні монетизації субсидій з 1 січня 2019 року.

Як повідомлялося, уряд вирішив монетизувати субсидії вже в березні. Раніше в уряді зазначали, що планують завершити процес монетизації субсидій до жовтня 2019 року.
З березня держава переховуватиме гроші на індивідуальний рахунок в Ощадбанку або Укрпоштою тим, хто претендує на отримання державною допомоги на оплату комунальних послуг. У березні частина українців замість субсидій отримає гроші на оплату  послуг.

Прослухати повну версію.