Правозахисник: головне завдання російських спецслужб в ОРДЛО — викорінити проукраїнське підпілля

Правозахисник: головне завдання російських спецслужб в ОРДЛО — викорінити проукраїнське підпілля

Головним завданням російських спецслужб на тимчасово окупованих українських територіях є викорінення проукраїнського підпілля. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "У мережі" висловив представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

"У них є спеціальний відділ, спеціальні співробітники, які створюють акаунти, інтегруються в проукраїнські групи і моніторять, хто з людей, які проживають на тимчасово окупованій території, є прихильником України. У них головне завдання — викорінити все українське на тимчасово окупованих територіях. Тому вони бояться українського підпілля. Вони бояться поширення українських ідей, символіки і так далі. Якщо почнеться підтримка в соціальних мережах, це може стати каталізатором певних змін, наприклад, люди можуть на протест вийти. Їх завдання — убивати це в зародку", — зазначив Павло Лисянський.

У свою чергу представниця Кримської правозахисної групи Олена Лисенко зазначила, що порушення такі ж порушення прав людини характерні і для окупованого Криму, тільки там Росія відкрито застосовує своє законодавство.

"Дуже схожа ситуація в окупованому Росією Криму. Різниця тільки в тому, що в Криму Росія діє відкрито, вона оголосила його своєю територією і застосовує там російське законодавство. В Криму створені регіональні структури при ФСБ. Так званий центр протидії екстремізму, у якому сидять цілі групи спеціалістів, айтішників, вони відслідковують всі публікації і лайки в соціальних мережах і порушуються як адміністративні, так і кримінальні справи", — підкреслила Олена Лисенко.

Зазначимо, станом на початок 2019 року у Криму та в Росії утримується 80 українських політв'язнів, не враховуючи 24 українських військовополонених, які перебувають в московському "Лефортово". В результаті кримінального переслідування кримськотатарських і українських активістів 113 дітей залишилися без батьків, яких "влада" вважає терористами і екстремістами. За п'ять років в Криму проведено майже 1000 обшуків, в основному в будинках кримських татар. Триває заборона на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і в'їзд до Криму кримськотатарських активістів. Під забороною й освіта українською мовою.

Слухати повну версію.