Довести держзраду Медведчука дуже важко, потрібна експертиза — юрист

Довести держзраду Медведчука дуже важко, потрібна експертиза — юрист

Довести державну зраду лідера Опозиційної платформи за життя Віктора Медведчука буде дуже складно. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Під прицілом" висловив колишній заступник генерального прокурора України Олексій Баганець.

"Довести державну зраду дуже складно, особливо, якщо людина, захищаючись від таких претензій, використовує угоди, які підписали представники України з сепаратистами у Мінську, то це буде надзвичайно складно", — вважає юрист.

За його словами, слідство буде забовязане відправити запис висловлювань Медведчука на судово-лінгвістичну експертизу.  

"Обов’язково по цій категорії кримінальних проваджень не слідчий і прокурор, а тим більше не політологи мають визначати, чи є в діях конкретної особи ознаки державної зради, чи немає. Обов’язково буде призначена судово-лінгвістична експертиза, наприклад, на предмет того, чи там є заклики до порушення територіальної цілісності і кордонів України, чи немає. Конкретні фахівці будуть давати підписку про те, що вони обов’язково дадуть об’єктивний висновок і звичайно слідчі будуть враховувати його у сукупності з іншими матеріалами справи", — переконаний Олексій Баганець.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження щодо глави проросійської організації "Український вибір – право народу" Віктора Медведчука. Як повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сагран у Фейсбук, справу відкрито за статтями про посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та державну зраду.

Водночас Віктор Медведчук в коментарі телеканалі Newsone сказав, що його заява, на його думку, не порушує Кримінального кодексу. 

 

Віктор Медведчук є головою політради партії "Опозиційна платформа – за життя", також він відомий як кум президента Росії Володимира Путіна. 

Слухати повну версію.