Рішення Франції щодо Північного потоку-2 демонструє, що в ЄС домінує Німеччина — Гончар

Рішення Франції щодо Північного потоку-2 демонструє, що в ЄС домінує Німеччина — Гончар

Рішення Німеччини піти на компроміс з Німеччиною щодо Північного потоку-2 демонструє здатність ФРН навязувати свою волю іншим державам-членам ЄС. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" висловив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Все, що відбулося вчора, демонструє, що по суті, у Європейському Союзі при всій декларативності того, що там ніби то заправляє франко-німецький тандем, домінує Німеччина. Якби не було Північного потоку-2, то його треба було б придумати, щоб пересвідчитись у тому, що ЄС як такий трансформувався у Германський Союз", — вважає Михайло Гончар.

Нагадаємо, 8 лютого Париж і Берлін врегулювали свою суперечку навколо "Північного потоку-2" і досягли компромісу щодо газової директиви ЄС. Франція і Німеччина у п’ятницю представили пропозиції поправок до газової директиви, погоджені з Єврокомісією.

Однією з пропозицій стало те, що відповідальність за газопроводи з третіми країнами, в тому числі з Росією, лежить на країні, де газопровід вперше зустрічається з європейською мережею. Таким чином Берлін і Париж домовилися, що всі рішення по "Північному потоку-2" прийматиме Німеччина.

Слухати повну версію.