Вакцина від кору найбільш ефективна у перші 72 години після контакту з хворим — епідеміолог

Вакцина від кору найбільш ефективна у перші 72 години після контакту з хворим — епідеміолог

Вакцинування від кору є найбільш ефективним у перші 3 дні після контакту з хворим. Про це повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії ім. П. Шупика Федір Лапій.

"Вакцина має не просто профілактичне значення, коли проводиться своєчасно за календарем, але вона має дуже високу ефективність, більше 90%, якщо пройти вакцинацію у перші 72 години після контакту з хворим на кір. Вакцинуючи дітей, ми захищаємо не лише дітей від кору, бо діти якраз переважно хворіють у віці 5-9 років і приносять кір своїм батькам, які у 2008 році могли бути вакциновані, але через політиканство цього не зробили", — зазначив Федір Лапій.

За його словами, у регіонах є більше мільйона вакцин.

Перші прояви, звичайно, не є специфічними, але зазвичай ми говоримо про появу висипки. Висипка якраз характерною для кору. Якщо ваш колега увечері зателефонує і скаже, що я вчора перебував з вами в контакті і мене сьогодні висипало, це значить, що пройшло 24 години. У вас ще є попереду 48 годин для того, щоб пройти екстрену профілактику проти кору, яка рекомендована Міністерством охорони здоров’я. Є відповідні накази, вони надіслані в регіони України для того, щоб ті, хто перебував в контакті, могли пройти вакцинацію. Вакцини є, станом на 1 лютого 1,1 млн штук, — повідомив медик.    

Зазначимо, за даними ВООЗ, захворюваність на кір в Україні є найвищою серед країн Європейського регіону за результатами 2018 року.

 

У 2018 році на кір захворіло понад 82 тисячі людей, частка України за кількістю хворих складає більше половини від цієї цифри — понад 53 тисячі. Слідом йде Сербія — понад 5000 хворих, Ізраїль – 2919, Франція – 2 913, Італія – 2517, Росія – 2256, Грузія – 2203.

Слухати повну версію.