Матвійчук: кількість громадських активістів в Україні з 2013 року не змінилася

Матвійчук: кількість громадських активістів в Україні з 2013 року не змінилася

У щорічному рейтингу Freedom House Україна знову опинилася серед "частково вільних" країн. Коментуючи ситуацію в ефірі "РанокПРО", Олександра Матвійчук, голова правління Центру Громадянських Свобод зауважила, що серйозні зміни в державі малоймовірні, коли до них долучається незначна кількість людей.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Олександра Матвійчук переконана, що зміни в Україні та посилення захисту фундаментальних свобод можливі, якщо до них долучатимуться більше українців.

"Мова про кількість людей, які готові докладати свої приватні ресурси, час, навички для суспільного добра. Є рейтинг Фонду "Демократичні ініціативи", вони проводили заміри і визначили, що таких людей, які щось роблять для громади у 2013 році було 8%", – розповіла Олександра Матвійчук.

Читайте також: Матвійчук: у суспільстві під час війни зростає толерантність до насилля

"Потім був Майдан, був перший рік війни і нечуваний підйом громадської активності. У 2018 році Фонд знову зробив замір – і кількість активних людей не змінилася. Це ті ж самі 8%. Це для нас сигнал, що на героях, на цих 8% насправді не виїдеш. В складний час, який зараз проходить Україна, підбирати суспільні інституції повинні усі", – зазначила Олександра Матвійчук.

Нагадаємо, за рейтингом Freedom House Україна у 2019 році залишається "частково вільною" країною, а її окупована Росією частина, Крим, отримала статус "невільної" території. Представник Freedom House в ефірі Українського радіо пояснив, чому у звіті Україну назвали "частково вільною".

Олександра Матвійчук. Фото Фейсбук